Reacţia Parchetului General, după refuzul CSM de a sesiza CCR: Cererea comisiei de anchetă a alegerilor din 2009 se află în analiză

Parchetul General anunţă că a luat act de concluzia CSM privind lipsa cerinţelor legale pentru sesizare CCR în contextul comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor din 2009. Instituţia precizează că cererea comisiei este în analiză.

759 afișări
Imaginea articolului Reacţia Parchetului General, după refuzul CSM de a sesiza CCR: Cererea comisiei de anchetă a alegerilor din 2009 se află în analiză

Reacţia Parchetului General, după refuzul CSM de a sesiza CCR: Cererea comisiei de anchetă a alegerilor din 2009 se află în analiză

"Conducerea Ministerului Public a luat act de faptul că, în calitate de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii nu a pus în discuţie excluderea aplicării dispoziţiilor procesual penale invocate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind circuitul dosarelor penale şi cadrul legal în care se realizează controlul judiciar asupra soluţiilor procurorului.. (..) În context, reamintim că solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 - aflată în faza de analiză şi de clarificare a unor probleme de drept - are în vedere o cauză în care s-a pronunţat o soluţie de clasare ce vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale", transmite Ministerul Public.

Reacţia Parchetului General vine după ce CSM a anunţat, luni,că cererea procurorului general de sesizare a CSM nu respectă cerinţele legale.

„Apreciem că soluţionarea concretă a solicitării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către Consiliul Superior al Magistraturii în calitatea de garant al independenţei justiţiei conferită de Constituţie, ar determina o extindere excesivă a instrumentelor juridice prin care se realizează exercitarca acestei competenţe, cu atât mai mult cu cât dosarul solicitat a fost deja soluţionat de organul judiciar”, explică CSM refuzul de a oferi un punct de vedere cu privire la „faptul dacă poate fi trimis Comisiei Parlamentare, în copie, un dosar în care s-a dispus o soluţie de clasare ce vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”.

Parchetul General a cerut CSM, în 31 iulie, un punct de vedere CSM cu privire la „faptul dacă poate fi trimis Comisiei Parlamentare, în copie, un dosar în care s-a dispus o soluţie de clasare ce vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”. În cadrul aceleiaşi solicitări, PG a cerut CSM să spună dacă este oportună sesizarea Curţii Constituţionale a României cu o cerere de constatare a existenţei unui conflict juridic, în cazul solicitărilor Comisiei de Anchetă a alegerilor din 2009.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) este cel care a transmis sesizarea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena.

Corespondenţa dintre cele două instituţii vine după ce comisia de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009 a cerut dosarul clasat de Parchetul General privind alegerile din 2009. Procurorul general al României a refuzat anterior să transmită o copie a acestui dosar, motivând faptul că legea nu îi permite să facă acest lucru. De asemenea, Augustin Lazăr sublinia, în acest context, că „activitatea unei comisii de anchetă nu are nici o tangenţă cu o anchetă judiciară”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici