Recomandările Sinodului BOR pentru spovedanie: Evitarea glumelor inadecvate şi a gesturilor indecente

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a adoptat în şedinţa de joi o serie de recomandări care privesc spovedania. Conform acestora, trebuie evitate gesturile sau cuvintele interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul.

548 afișări
Imaginea articolului Recomandările Sinodului BOR pentru spovedanie: Evitarea glumelor inadecvate şi a gesturilor indecente

Sursa Foto - crestinortodox.ro

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) s-a întrunit joi în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei.

Printre hotărârile adoptate se numără instituirea Ordinului „Maica Domnului Rugătoarea”, pentru ierarhi, clerici şi mireni şi reconfirmarea condiţiilor de înscriere la doctoratul în Teologie.

De asemenea, au fost aprobate mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale şi sociale privind Spovedania şi duhovnicia.

Conform acestora, Sfânta Spovedanie se săvârşeşte în biserică, în faţa unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturiseşte să aibă conştiinţa cât mai vie a prezenţei lui Dumnezeu alături de ea şi de duhovnic în timpul mărturisirii.

De asemenea, preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte şi apoi să întrebe cu delicateţe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa.

„Taina Spovedaniei nu poate fi condiţionată de vreun interes material sau de altă natură. Orice duhovnic trebuie să aibă şi el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant. Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei. Respectarea cu stricteţe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârşirea ei în lăcaşul de cult, sau, în mod excepţional, într-un spaţiu deschis şi vizibil, adiacent bisericii. Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente)”, sunt celelate propuneri adoptate.

Sfântul Sinod solicită eparhiilor ca în fiecare protopopiat să se organizeze periodic consfătuiri cu preoţii, referitoare la săvârşirea corectă a Sfintelor Taine, precum şi cateheze cu credincioşii, privind rânduiala şi semnificaţia duhovnicească a acestora.

Poliţiştii din Bucureşti au fost sesizaţi, prin plângere, de către o femeie, că un preot în vârstă de 46 de ani ar fi agresat-o sexual. Visarion Alexa a fost reţinut pe o perioadă de 24 de ore, după care instanţa a dispus controlul judiciar. Acestuia i s-a retras funcţia de paroh şi trebuie să informeze constant Arhiepiscopia despre evoluţia cercetărilor: „a recunoscut fapta incriminată, refuzând să ofere însă detalii amănunţite”, au transmis reprezentanţii BOR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici