Video RECONSTITUIREA traseului pe care l-ar fi putut urma fata dispărută în Retezat - VIDEO

Traseul pe timp de noapte pe care ar fi putut să-l parcurgă adolescenta de 14 ani dispărută în Parcul Naţional Retezat a fost refăcut de poliţiştii hunedoreni în cadrul unui experiment judiciar, iar de luni fata este căutată în locuri greu accesibile în care ar fi putut să cadă.

951 afișări

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, Laura Bradu, a spus că poliţiştii au făcut un "experiment judiciar", duminică seară, în aceleaşi condiţii de vizibilitate cu cele din noaptea dispariţiei Dalianei Rădoi.

"În timpul experimentului judiciar s-a refăcut traseul pe care minora se presupune că l-a urmat în aceleaşi condiţii de vizibilitate. Acum, poliţiştii, jandarmii şi salvamontiştii scotocesc locurile greu accesibile în care minora ar fi putut să cadă din cauza lipsei de vizibilitate. Efectivele sunt sprijinite de voluntari, reprezentanţi ai unor ONG-uri, de rangeri şi pădurari", a mai spus Laura Bradu.

De asemenea, scanfandrii ISU Hunedoara caută în apele lacului Gura Apei, în cazul în care adolescenta ar fi căzut acolo.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, Laura Bradu, declara, duminică, în privinţa căutărilor, că acestea au fost extinse în unităţi de cazare, gări, autogări, parcări şi locuri izolate fiind mobilizaţi aproximativ 200 de jandarmi, salvamontişti, rangeri, pădurari, pompieri şi voluntari.

Adolescenta era instituţionalizată într-un centru de plasament din Lupeni, iar când a dispărut, în 20 august, mergea, alături de un grup de copii, într-o drumeţie spre Lacul Bucura din Munţii Retezat.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara, preotul parohiei Bărbăteni Lupeni, Cristian Olaru, a solicitat DGASPC ca şase copii, cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani, instituţionalizaţi în centrul de plasement din Lupeni, să fie lăsaţi în Tabăra de Vară Retezat 2014, alături de alţi copii din parohie.

"Cei şase adolescenţi au fost luaţi în grijă de preot în tabăra care a avut loc în zona Haţeg-Retezat, Poiana Pelegii, cu traseu spre lacul Bucura, în perioada 19-21 august. În 21 august am fost anunţaţi despre dispariţia fetei şi tot atunci au început căutările", declara, vineri, inspectorul DGASPC Hunedoara Cristina Sav.

Potrivit acesteia, adolescenta dispărută nu are probleme de sănătate, nu este un "copil problemă", a terminat clasa a VII-a cu media 10 la purtare şi nu a lipsit niciodată nemotivat din centrul de plasament.

Ea mai spunea că este o procedură obişnuită ca parohiile sau ONG-urile să solicite preluarea copiilor pentru a-i duce în tabere sau excursii şi că aceştia sunt încredinţaţi potrivit legislaţiei în vigoare, până acum nefiind înregistrate incidente în judeţul Hunedoara.

Pe de altă parte, preotul Cristian Olaru, care a dus-o în tabără pe adolescenta dispărută în Parcul Naţional Retezat, afirma, vineri, că a vrut să facă o faptă bună şi nu s-a aşteptat ca fata să plece.

"De şase ani duc copii din centrele de plasament în tabere şi excursii şi niciodată nu au fost incidente. Adolescenta a plecat voluntar din locul de campare din Poiana Pelegii. Şi-a luat cu ea rucsacul cu haine şi a plecat fără să o vadă nimeni. Ne-am dat seama relativ repede că lipseşte şi am căutat-o. Turiştii au văzut-o pe drumul către barajul Gura Apei. Cel mai probabil a luat-o vreo maşină şi a dus-o în oraş. Sper ca aşa să fie şi să o găsim teafără şi nevătămată", declara, vineri, corespondentului MEDIAFAX, preotul Cristian Olaru.

Potrivit acestuia, din grupul din care a plecat fata fac parte 25 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, dintre care şase de la centrul de plasament din Lupeni, şi zece adulţi.

"În faţa grupului mergeau doi adulţi, la mijloc erau alţi trei adulţi, iar eu şi restul adulţilor eram în spate. Ajunşi la locul de campare, fata s-a grăbit spre cort şi noi am crezut că are necesităţi fiziologice. Era prima oară cu noi în tabără şi era puţin retrasă şi tăcută, dar noi am încercat tot timpul să o integrăm. Vorbeam cu ea şi o chemam în grup şi părea în regulă. Fata este sănătoasă şi raţională. Şi-a luat ghiozdanul cu haine şi a plecat", a adăugat preotul.

El a susţinut că, după dispariţia fetei, a plecat în căutarea acesteia şi că nu a reuşit să anunţe miercuri dispariţia la 112 deoarece nu avea semnal la telefonul mobil. Autorităţile au fost anunţate despre dispariţia adolescentei abia joi, când au început şi căutările.

Poliţia Română a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, că fata "ar fi plecat voluntar din locul de campare miercuri, în jurul orei 16.00, fără a mai reveni".

Adolescenta are 1,50-1,55 metri înălţime, 55-60 de kilograme, faţa rotundă, ochi verzi, păr şaten, tuns scurt, ondulat, cu breton neregulat. La data dispariţiei, fata purta un hanorac de culoare maro, cu imprimeu portocaliu, pantaloni negri, pantofi sport albi şi un fes negru. Fata avea un rucsac roşu şi negru, în care avea doar articole de îmbrăcăminte, fără documente de identitate sau bani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici