Record de vizitatori în 2017, în cel mai frumos loc subteran din lume, aflat în România. 35% dintre ei, străini. Noua atracţie gândită pentru a intra în circuitul turistic

Salina Turda din judeţul Cluj a înregistrat, în 2017, un record de vizitatori de peste 600.000 de persoane, din care 35% au fost din străinătate, cei mai mulţi din ţări precum Ungaria, Polonia, Israel sau Spania, transmite corespondentul Mediafax.

7141 afișări
Imaginea articolului Record de vizitatori în 2017, în cel mai frumos loc subteran din lume, aflat în România. 35% dintre ei, străini. Noua atracţie gândită pentru a intra în circuitul turistic

Record de vizitatori în 2017, în cel mai frumos loc subteran din lume, aflat în România. 35% dintre ei, străini. Noua atracţie gândită pentru a intra în circuitul turistic

Directorul Salinei Turda, Simona Baciu, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, că planurile de dezvoltare prevăd includerea ultimei mine, Iosif, în circuitul turistic, care va duce la dublarea capacităţii de vizitare a salinei.

„Am înregistrat anul trecut un record de vizitatori ai Salinei Turda, de 618.200 de persoane, dintre care 35% au fost din străinătate, cei mai mulţi din ţări precum Ungaria, Polonia, Israel sau Spania. Numărul turiştilor străini a crescut de la 30% în 2016, la 35% anul trecut. În prezent suntem în lucru cu un studiu de fezabilitate pentru includerea ultimei mine, mina Iosif, situată la peste 110 metri adâncime, în circuitul turistic, document care să fie finalizat în acest an, şi identificarea soluţiilor de finanţare a proiectului. Sperăm să ne apucăm în acest an chiar de proiectare, după care va urma execuţia lucrărilor. Estimăm o investiţie de 10 milioane de euro, care va duce la dublarea capacităţii de vizitare a Salinei Turda”, a spus Baciu.

Potrivit acesteia, o soluţie de finanţare a noului proiect ar fi fondurile europene, în condiţiile în care salina reprezintă un exemplu de bune practici din acest punct de vedere.

Salina Turda are patru mine - Rudolf, Terezia, Ghizela şi Iosif, primele trei intrate în exploatare turistică.

Exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană. Salina a fost închisă în 1932 şi a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii în 1992.

În perioada 2008 - 2010, a fost modernizată în urma unei investiţii de aproape şase milioane de euro din fonduri europene şi a fost inaugurată în ianuarie 2010 în prezenţa premierului de atunci, Emil Boc, şi a ministrului Turismului de la acea vreme, Elena Udrea.

În 2014, Business Insider nota că Salina Turda este cel mai frumos loc subteran din lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici