Recordul iernii până în prezent, minus 29,4 grade Celsius la Miercurea Ciuc

Mercurul termometrelor a scăzut, duminică dimineaţă, la Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, până la minus 29,4 grade Celsius, această valoare reprezentând recordul iernii până în prezent, iar la Întorsura Buzăului, în judeţul Covasna, s-au înregistrat minus 27,2 grade Celsius.

355 afișări
Imaginea articolului Recordul iernii până în prezent, minus 29,4 grade Celsius la Miercurea Ciuc

Recordul iernii până în prezent, minus 29,4 grade Celsius la Miercurea Ciuc (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

Astfel, la Miercurea Ciuc, mercurul din termometre a coborât, duminică dimineaţă, până la minus 29,4 grade Celsius, în timp ce la Întorsura Buzăului, în judeţul Covasna, s-au înregistrat minus 27,2 grade Celsius, iar la Sfântu Gheorghe termometrele au arătat minus 25 de grade Celsius.

"În jurul orei 7:00 temperatura atmosferică a coborât până la minus 29,4 grade la Miercurea Ciuc, iar la sol s-au înregistrat minus 33 de grade Celsius. Este cea mai geroasă dimineaţă din acest sezon", a precizat meteorologul de la Staţia Miercurea Ciuc, Tanko Karoly.

La răsăritul soarelui, atmosfera a fost îngheţată în tot judeţul Harghita, temperaturile minime consemnate fiind de minus 25 de grade la Joseni, minus 23 la Topliţa şi minus 18,7 la Odorheiu Secuiesc.

Meteoroogii avertizează că gerul va staţiona în zona depresionară cel puţin până miercuri.

Minima absolută a lunii ianuarie în Harghita, de minus 38,4 grade Celsius, a fost înregistrată în anul 1985 la Miercurea Ciuc.

De asemenea, temperaturi foarte scăzute au fost şi în zona municipiului Târgu Secuiesc, de minus 23 de grade Celsius şi Baraolt de minus 21 grade Celsius.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată la Întorsura Buzăului a fost în februarie 2005, când în zonă au fost minus 36 de grade Celsius.

Cele mai scăzute temperaturi din această iarnă, în judeţul Braşov, s-au înregistrat la staţia meteorologică de la Ghimbav, termometrul înregistrând, duminică dimineaţă, la ora 9.00, minus 28,5 grade Celsius. La aceeaşi staţie meteorologică, la ora 6.00, s-a înregistrat minus 27,5 grade Celsius.

''Minimele la Braşov au fost de minus 28,5 grade Celsisus la ora 9.00 şi minus 27,5 grade Celsius la ora 6.00, înregistrate la staţia de la Ghimbav. De asemenea, temperaturi foarte scăzute au fost şi la Făgăraş, unde s-au înregisrat minus 20 de grade Celsius", a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX Cristian Grecu, meteorolog de serviciu la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud.

Potrivit aceleiaşi surse, alte temperaturi înregistrate au fost de minus 20 de grade la Predeal şi minus 19 grade la Fundata.

"Cele mai scăzute temperaturi au fost înregistrate la Miercurea Ciuc, de minus 29,4 grade Celsius", a mai declarat Cristian Grecu.

Grecu a mai spus că temperaturile vor scădea chiar mai mult în noaptea de duminică spre luni, gerul menţinându-se până marţi spre miercuri, după care frigul se va mai calma.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici