Rectorul Universităţii din Bucureşti cere DEMITEREA prodecanului Facultăţii de Teologie care a făcut afirmaţii controversate despre sex, viol şi musulmani

Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, cere, marţi, demiterea prodecanului Facultăţii de Teologie, Vasile Răducă, cel care a făcut afirmaţii controversate şi discriminatorii despre sex, viol şi musulmani într-o emisiune la Radio Trinitas.

2098 afișări
Imaginea articolului Rectorul Universităţii din Bucureşti cere DEMITEREA prodecanului Facultăţii de Teologie care a făcut afirmaţii controversate despre sex, viol şi musulmani

Rectorul Universităţii din Bucureşti cere DEMITEREA prodecanului Facultăţii de Teologie care a făcut afirmaţii controversate despre sex, viol şi musulmani

Universitatea din Bucureşti anunţă se delimitează public de declaraţiile profesorului Vasile Răducă, pe care le consideră inacceptabile.

"Universitatea din Bucureşti îşi respectă misiunea de a promova şi de a susţine valori şi principii care să consolideze o societate democratică modernă, în care respectarea şi cultivarea demnităţii umane şi a valorilor umaniste, precum şi a rolului ştiinţei în evoluţia umanităţii reprezintă piloni fundamentali. Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. Mircea Dumitru, i-a solicitat decanului Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” demiterea şi înlocuirea prof. Vasile Răducă din funcţia de prodecan al Facultăţii de Teologie", se arată într-un comunicat de presă al Universităţii din Bucureşti, remis marţi MEDIAFAX.

Reacţia Universităţii din Bucureşti vine după ce prodecanul Facultăţii de Teologie şi secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române a făcut afirmaţii discriminatorii despre sex, viol şi musulmani, într-o emisiune difuzată în 27 mai, la Radio Trinitas.

"Vă rog să reţineţi, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de aşa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se şi întâlnească şi să fie fertilizat oul", este un răspuns dat de Vasile Răducă unei ascultătoare la postul de radio Trinitas, care aparţine Patriarhiei, potrivit paginademedia.ro.

La întrebarea unei ascultătoare, care a povestit cum fiica ei care trăieşte în concubinaj cu un bărbat de origine musulmană, preotul a răspuns: "Aaa, vai de noi! (...) Doamnă, eu v-aş da două răspunsuri. Înainte de toate, rugaţi-vă… rugaţi-vă la Dumnezeu ca fata dumneavoastră să termine cu această relaţie. Tânărul respectiv este de altă religie dar, credeţi-mă, eu, ca român, gândindu-mă la istoria de 500 de ani în care românii au stat sub turci, am, doamnă, îmi pare rău c-o spun, am mari rezerve faţă de anumite forme de intimitate cu anumite persoane. Vă rog să reţineţi că, în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului, cât acest bărbat este capabil să aibă asemenea plăcere. În Islam, femeia este gândită ca o fiinţă fără suflet. Bine ar fi, mi-aş dori din tot sufletul să ştiu că fata dvs. a găsit un român pe care să-l iubească, cu care să facă o casă, cu care să facă copii."

Întrebat despre sintagma: „prezervativul este mai bun decât avortul”?, Vasile Răducă a răspuns: "În utilizarea prezervativului, nu facem altceva decât, cei tineri care fac lucrul acesta, nu fac altceva decât să se masturbeze, care este o practică dezgustătoare. În actul sexual, femeia primeşte ceea ce bărbatul este dator să-i ofere. Lichidul spermatic cuprinde o serie de substanţe chimice care neutralizează extrogenii pe care îi are organul femeii. Femeia, spre exemplu, în perioada ciclului, este bombardată cu o cantitate extraordinară de extrogeni care sunt cancerigeni. O relaţie firească, normală, în limitele normalului între bărbat şi femeie, îi aduce femeii sănătate, altfel, ea nu este decât excitată, masturbată, pur şi simplu, şi, fie că, la un moment dat, are un acces şi se duce la un bărbat care are cu ea o relaţie normală şi-şi părăseşte soţul care, pe o perioadă de timp, n-a făcut altceva decât s-o masturbeze, scuzaţi-mi că sunt foarte dur. Mai bine mai rar, dar cumsecade şi să-i oferi soţiei ceea ce organismul ei are nevoie, din punct de vedere biochimic, decât să o masturbezi şi să trăieşti într-o succesiune de acte de masturbare de care să-ţi fie, practic, scârbă şi silă şi ruşine".

Reprezentanţii Patriarhiei şi ai postului Trinitas s-au delimitat de afirmaţiile preotului care a fost invitat în studio.

„Nu pot decât să exprim foarte clar, de la început, că ne aflăm într-o situaţie deplorabilă. Părintele profesor Răducă, pe care şi eu l-am avut profesor, este un om care atunci când se implică într-o discuţie devine destul de pătimaş. N-am venit să-l scuz, chiar mă detajez radical de absolut toate afirmaţiile făcute de acesta. El a fost invitat rarisim la posturile noastre de televiziune şi radio, iar după un acest context în care a făcut afirmaţii absolut discutabile, criticabile şi autoincriminante pentru el, nici nu va mai putea fi invitat în emisiuni. Nu reprezintă în niciun fel un punct de vedere ortodox şi insituţional, poate fi cel mult un punct de vedere personal. Din păcate, în cadrul emisiunii, a ignorat faptul că se află în faţa unor mii de ascultători. Formulele sale jignitoare punctual, folosind un termen pe care îmi e şi jenă să-l reproduc, legat de o persoană care aparţine cultului islamic şi cele legate de viol sau sexualitate, reprezintă puncte de vedere private ale părintelui. Instituţia pe care o reprezentăm nu are nicio legătură cu asemenea viziune. Relaţiile Patriarhiei Române cu Cultul musulman sunt riguros impecabile, bazate pe respect reciproc. Regret că sunt în faţa unei astfel de situaţii. Atât eu cât şi instituţia pe care o reprezint. Postul nostru nu a ieşit în evedinţă cu astfel de poziţii”, a transmis, în faţa CNA, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei.

Postul s-a ales cu o somaţie de la CNA.

Taguri:
viol,
teologie,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici