REFERENDUM familie. Afiş controversat cu trimitere la copii, pus într-un autobuz de transport în comun. BEJ verifică cui aparţine | FOTO

Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Galaţi face verificări după ce au fost depuse 2 sesizări privind apariţia pe autobuze de transport public a unor afişe cu mesajul „Dacă nu vii la vot, doi bărbaţi vor putea adopta un copil, iar în şcoală copiii vor fi învăţaţi că mama nu e femeie şi tata nu e bărbat”.

3334 afișări
Imaginea articolului REFERENDUM familie. Afiş controversat cu trimitere la copii, pus într-un autobuz de transport în comun. BEJ verifică cui aparţine | FOTO

REFERENDUM familie. Afiş controversat cu trimitere la copii, pus într-un autobuz de transport în comun. BEJ verifică cui aparţine

Reprezentanţii societăţii de transport în comun din Galaţi au anunţat că vineri după-amiaza au retras afişele care susţin referendumul la mai puţin de 24 de ore de la expunerea lor şi că nu au cunoscut initial mesajul.

BEJ Galaţi a anunţat că publicitatea pentru referendum nu se poate face în autobuz şi troleibuz.

Mesajul expus pe afişele lipite în autobuze şi troleibuze era: „Apără copiii României. Să fim 6 milioane la vot. Doar aşa ne apărăm copiii. Dacă nu vii la vot, doi bărbaţi vor putea adopta un copil, iar în şcoală copiii vor fi învăţaţi că mama nu e femeie şi tata nu e bărbat.”

La puţin timp după ce vehiculele de transport în comun au început să circule prin oraş cu aceste afişe, reprezentanţii unui partid politic şi o persoană fizică au sesizat Biroul Electoral Judeţean, care a cerut explicaţii instituţiilor implicate şi a anunţat că sesizările vor fi rezolvate în regim de urgenţă.

„Sesizările le soluţionăm în 24 de ore. Am făcut o adresă către Transurb să spună un punct de vedere, le-am solicitat să ne spună dacă au un contract în baza căruia au permis afişarea. Nu am primit încă răspunsul. Dacă le primim astăzi (vineri – n.r.), mâine soluţionăm şi contestaţiile. Am aflat că vor să le retragă, înţeleg că au trimis un comunicat de presă, dar noi nu am primit un răspuns oficial. Noi am acţionat în urma unor sesizări, una de la un partid şi alta de la o persoană fizică”, a spus pentru MEDIAFAX, preşedintele BEJ Galaţi, judecătorul Răzvan Dicu.

Reprezentanţii BEJ mai spun că publicitatea la referendum se face la fel ca la alegerile parlamentare şi prezidenţiale, promovarea unor mesaje electorale în alte spaţii decât cele prevăzute de lege fiind interzisă.

Astfel, pentru că au afişat mesaje pe autobuze şi trolebuze, reprezentanţii societăţii edilitare riscă o amendă.

„Părerea mea este că nu ai voie să faci publicitate electorală, publicitate pentru referendum într-un autobuz pentru că nu este mijloc de informare în masă. Legea spune care sunt modalităţile pentru a face campanie la referendum: mitinguri, adunări publice şi mijloace de informare în masă. Consider că autobuzele şi troleibuzele nu sunt mijloace de informare în masă. Avem stabilit de către primar locuri de afişaj unde se poate face campanie. Dacă se va dovedi că au greşit este contravenţie, riscă amendă”, a precizat preşedintele BEJ Galaţi, judecătorul Răzvan Dicu.

Reprezentanţii societăţii Transurb au decis să retragă toate afişele din autobuze invocând mesajul transmis prin afişe şi cerându-şi scuze gălăţenilor care s-au simţit jigniţi.

„Societatea Transurb S.A. şi implicit conducerea societăţii nu efectuează campanie pentru referendumul care va avea loc în zilele de 6 şi 7 octombrie 2018. Deoarece conţinutul materialului afişat nu a fost cunoscut în detaliu, conducerea societăţii, prin directorul general, cere scuze pentru formatul expus în mijloacele de transport în comun. Afişele montate în mijloacele de transport public local care conţin mesaje “pro familie” au fost afişate în urma încheierii unui contract de publicitate conform prevederilor legale”, au anunţat prin intermediul unui comunicat de presă reprezentanţii societăţii Transurb.

Afişele au stat în autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele Transurb mai puţin de 24 de ore, acestea fiind înlăturate vineri, după orele prânzului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici