Refuzi să declari datele pentru recensământul populaţiei? Vezi cât rişti să plăteşti

Persoanele care refuză sa declare recenzorilor datele cuprinse în chestionarele pentru recensământul populaţiei ar putea fi amendate cu până la 1.000 de lei, potrivit legii, a avertizat preşedintele INS, Vergil Voineagu, îngrijorat de rata mare de refuz din recensământul pilot, mai ales la romi.

3995 afişări
Imaginea articolului Refuzi să declari datele pentru recensământul populaţiei? Vezi cât rişti să plăteşti

Refuzi să declari datele pentru recensământul populaţiei? Vezi cât rişti să plăteşti (Imagine: Shutterstock)

"Declararea datelor de recensământ este obligatorie.Există oligativitatea persoanelor de a declara datele derecensământ, precum există şi posibilitatea de a ne verifica dacă-ipăstrăm confidenţialitatea. Este la fel peste tot înEuropa", a spus Voineagu, la o conferinţă oragnizat cuocazia Zilei Mondiale a Populaţiei.

Potrivit lui Voineagu, recensământul de probă (din perioada 7 -16 mai) a relevat un grad "îngrijorător" de mare de refuz privinddeclararea datelor personale, oficialul INS precizând pentruMEDIAFAX că rata de refuz cea mai înaltă s-a consemnat lapersoanele de etnie romă.

Potrivit legislaţiei, refuzul furnizării personalului derecensământ a informaţiilor prevăzute în programul de înregiustraresau furnizarea de date eronate sau incomplete constituiecontravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 la 1.000 delei. Aceeaşi amendă se aplică şi pentru persoanele careîmpiedică "în orice mod" efectuarea înregistrărilor şi controluldatelor de către persoanele implicate.

Sancţiunile pentru personalul implicat în recensământsunt considerabil mai mari, respectiv amendă de la 500 la 1.500 delei, şi privesc nerespectarea prevederilor deconfidenţialitate sau utilizarea datelor în alte scopuri decât celestabilite prin legea recensamântului.

Legislaţia stabileşte că după finalizarea recensământului,formularele cu înregistrări sunt distruse, de către "instituţiilespecializate", iar arhiva optică a chestionarelor este predatăArhivei Naţionale.

"Rolul datelor este doar statistic, se pastreazăconfidenţialiltatea datelor individuale care sunt transmise deintervievaţi. Trebuie să explicăm fiecărei persoane că acestechestionare nu au nicio repercusiune, datele transmise fiindutilizate numai în scop statistic. Se operează într-un regim deconfidenţialitate garantată", a adăugat Voineagu.

Preşedintele INS a arătat că recensământul de probă a urmărit înprincipal identificarea problemelor de colectare a datelor, şi nu aavut ca scop culegerea de date preliminare, dar ca o primăobservaţie s-a constatat o scădere importantă a populaţiei.

În opinia lui Voineagu, diferenţa mare faţă de populaţia de lacel mai recent recensământ (2002) nu este cauzată doar de sporulnatural negativ din această perioadă, cât mai ales de sporulnegativ al emigrării, calculat ca diferenţă între emigrare şiimigrare.

La recensământul din 2002, populaţia României se cifra la 21,68milioane de persoane, cu aproape 1,2 milioane de persoane mai puţindecât în 1992 (22,81 milioane persoane).

"Trebuie să colaborăm cât mai strâns cu celelalte statedin UE pentru a afla cât mai exact sporul migrator", aadăugat Voineagu.

Oficialul INS consideră că o relevanţă deosebită o vor avearezultatele privind migrarea internă, care va reprezenta suportpentru politicile publice regionale din viitor.

În ceea ce priveşte sporul natural negativ, Voineagu a arătat căo problemă importantă o reprezintă mortalitatea infantilă, undeprocentajul este cu mult peste media europeană, situaţie care poatefi explicată nu doar prin sistemul sanitar deficitar, cât şi prinpregătirea precară şi lipsa de informare a tinerelor mame.

La începutul lunii august primăriile vor începe selectareapersonalului care va participa la recensîmânt, pe baza unorcriterii stabilite de INS.

Recensământul populaţiei şi locuinţelor se va efectua înperioada 22 - 31 octombrie, iar în perioada 5-14 noiembrie va avealoc ancheta de control şi verificare a volumului şi calităţiiinformaţiei.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici