Regulament privind comunicarea publică, după incidentul de la spitalul "Grigore Alexandrescu"

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că a decis introducerea unui regulament privind comunicarea publică, după incidentul de la spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, dintre jurnalişti şi oamenii de ordine.

29 afișări
Imaginea articolului Regulament privind comunicarea publică, după incidentul de la spitalul "Grigore Alexandrescu"

Regulament privind comunicarea publică, după incidentul de la spitalul "Grigore Alexandrescu" (Imagine: Mediafax Foto)

Nicolăescu a spus că regulamentul este necesar după "situaţia confuză" creată în urma incidentului, care ar fi fost cauzat de faptul că fiecare dintre părţi a crezut că are mai multe drepturi decât în realitate.

"Nefiind reguli foarte precise, foarte clare, presa a crezut că are mai multe drepturi, conducerea spitalului a crezut şi ea că are mai multe drepturi, iar în final această neînţelegere a dus la o escaladare a unui posibil conflict între jurnalişti şi cei care apărau Spitalul Grigore Alexandrescu”, a spus Nicolăescu, manifestându-şi speranţa că Secţia 1 de Poliţie, sesizată în legătură cu acest caz, va stabili într-un termen rezonabil "cine a greşit, cât a greşit".

Ministrul Sănătăţii a spus că a cerut colegilor săi, la o şedinţă a Colegiului Ministerului, să întocmească un regulament de organizare şi funcţionare a spitalului, care să conţină şi un capitol referitor la comunicarea publică, un raport asupra modului în care trebuie să se instituţionalizeze relaţiile între presă şi spitale.

"Cât timp relaţiile acestea nu sunt clare, nu sunt cunoscute, nu sunt publice, atunci fiecare poate să creadă ceea ce doreşte şi fiecare se consideră, probabil, îndreptăţit să procedeze într-un fel sau altul", a spus Nicolăescu, adăugând că a dat termen o lună pentru prezentarea propunerii acestui proiect de regulament, care va fi apoi supus dezbaterii publice.

"Invit toată presa din România să-şi spună punctul de vedere atunci când regulamentul va fi supus dezbaterii publice, pentru că din dezbaterile care vor avea loc vom găsi sigur cea mai bună soluţie, astfel încât şi presa să poată să-şi îndeplinească rolul pe care-l are, să informeze cetăţenii şi ca atare să aibă acces la informaţii, dar şi conducerile spitalelor să poată să-şi protejeze pacienţii, să poată să-şi protejeze patrimoniul, informaţiile pe care le consideră confidenţiale, pentru moment, sau care, conform legii, nu pot fi făcute publice", a declarat Nicolăescu.

Ministrul a adăugat că, în urma incidentului, a realizat că managerii de spitale trebuie instruiţi să dezvolte comunicarea cu prea, "pentru că unii dintre ei sunt inflexibili şi consideră că dacă-şi fac numai meseria de doctor este suficient".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici