Relaţia cu Patriarhia Ierusalimului a fost reluată. PF Teofil face o vizită în România în octombrie

Relaţia cu Patriarhia Ierusalimului a fost reluată, cele două biserici au semnat o înţelegere privind Aşezământul Românesc de la Ierihon, considerat ca fiind un cămin pentru pelerinii ortodocşi români care vizitează Ţara Sfântă, iar PF Teofil a acceptat să facă o vizită în România în luna octombrie.

508 afișări
Imaginea articolului Relaţia cu Patriarhia Ierusalimului a fost reluată. PF Teofil face o vizită în România în octombrie

Relaţia cu Patriarhia Ierusalimului a fost reluată. PF Teofil face o vizită în România în octombrie (Imagine: Bogdan Stamatin/Meidafax foto)

O delegaţie a Patriarhiei Române s-a întâlnit la Ierusalim, în perioada 20-21 februarie, cu o delegaţie a Patriarhiei Ierusalimului, pentru rezolvarea problemei legate de Aşezământul Românesc de la Ierihon.

"În urma convorbirilor, desfăşurate în spirit de frăţietate şi respect reciproc, s-a ajuns la o înţelegere privind Aşezământul Românesc de la Ierihon, considerat ca fiind un cămin pentru pelerinii ortodocşi români care vizitează Ţara Sfântă. Cele două delegaţii au redactat împreună un document, care a primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Teofil al Ierusalimului şi a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, prin care s-a ajuns la restabilirea comuniunii frăţeşti şi euharistice între cele două Biserici. Această lucrare binecuvântată constituie o contribuţie la întărirea unităţii panortodoxe", se arată într-un comunicat de presă de vineri al Patriarhiei Române.

Delegaţia Patriarhiei Române a fost alcătuită din IPS Mitropolitul Nifon, arhiepiscopul Târgoviştei şi exarh patriarhal, Viorel Ioniţă, consilier patriarhal onorific şi Michael Tiţa, consilier patriarhal pentru relaţii bisericeşti şi interreligioase.

În numele PF Daniel, delegaţia Patriarhiei Române a adresat o invitaţie patriarhului Teofil al Ierusalimului de a vizita Patriarhia Română în luna octombrie 2013.

"Preafericitul Părinte Patriarh Teofil a acceptat cu bucurie această invitaţie", a precizat sursa citată.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române spunea, în septembrie 2011, când l-a primit în audienţă, la Reşedinţa patriarhală, pe ambasadorul Israelului la Bucureşti, Dan Ben-Eliezer, că relaţiile cu Patriarhia Ierusalimului se vor ameliora prin dialog bilateral.

PF Daniel menţiona atunci faptul că pelerinajele organizate de către Patriarhia Română în Israel şi alte ţări ale Orientului Mijlociu s-au intensificat în ultimii ani, astfel încât numeroşi pelerini ortodocşi români au posibilitatea să se închine la Locurile Sfinte şi să cunoască mai bine tradiţia biblică, precum şi valorile spirituale comune.

Patriarhia Ierusalimului anunţa, în 9 mai, că a rupt relaţiile cu Biserica Ortodoxă Română, din cauza Aşezământul românesc de la Ierihon.

PS Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal, declara atunci că Patriarhia Ierusalimului a reproşat Patriarhiei Române nerespectarea canoanelor prin construirea bisericii la Aşezământul de la Ierihon destinat cazării pelerinilor.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a analizat hotărârile Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului postate pe site-ul oficial în ziua de 9 mai 2011, considerând că acestea "contravin spiritului comuniunii frăţeşti între Bisericile Ortodoxe surori".

"Cu toate acestea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu întrerupe comuniunea cu Patriarhia Ierusalimului. Ca atare, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a desemnat o delegaţie formată din Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Onorific Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Onorific Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor şi Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal, cu mandatul de a purta un dialog oficial cu Patriarhia Ierusalimului pentru soluţionarea acestei probleme", arăta BOR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici