Replica unei femei, profesoară şi politolog, Mihaela Miroiu, la afirmaţiile ÎPS Teodosie: „Nu pot să nu rămân mereu uluită de ce unii clerici uită Evangheliile”

  • Mai multe persoane publice şi clerici reacţioneaze vehement, dar etic şi empatic la declaraţiile ÎPS Teodosie despre statutul inferior al femeilor.
  • Mihaela Miroiu, Prof. Univ. Dr, politologă şi umanistă arată că o femeie, Fecioara Maria, a fost „responsabilă” pentru mântuirea oamenilor.
  • „În Evanghelii este limpede că Iisus redă femeilor demnitatea deplină. Nu le tratează diferit, nu le consideră spurcate, nu le consideră tâmpite şi inapte spiritual, nu le judecă moral diferit faţă de bărbaţi. Ele nu îl trădează, sunt primele martore ale Înverii, una dintre ele este purtătoarea aceste mari vestiri (Maria Magdalena)”, scrie profesoara.
9003 afișări
Imaginea articolului Replica unei femei, profesoară şi politolog, Mihaela Miroiu, la afirmaţiile ÎPS Teodosie:  „Nu pot să nu rămân mereu uluită de ce unii clerici uită Evangheliile”

Prof. Univ. Dr. Mihaela Miroiu/ FOTO Paul Buciută

Declaraţia lui ÎPS Teodosie nu a rămas fără ecou, fiind etichetată ca discriminatorie, misogină sau „nefericită” în exprimare. 
 
Şi pentru că etic este ca „nimic despre femei, fără femei”, profesoara Mihaela Miroiu a avut, la rândul său, o reacţie la afirmaţiile lui ÎPS Teodosie.
 
 
„Nu prea am ce să spun despre oameni care gândesc asemenea lui ÎPS Teodosie mai mult decât am scris în cartea mea Convenio. Despre natură, femei şi morală. Rezum foarte pe scurt.
 
1. Păcatul originar a avut doi protagonişti, nu doar unul.
2. Ambii nu şi-au asumat răspunderea proprie, ci au dat vina pe altcineva.
3. Dacă pentru Cădere a fost nevoie de voinţa bărbatului şi femeii, în starea lor primordială, pentru mântuire a ajuns voinţa unui singur protagonist, Fecioara Maria. De această femeie a depins şansa la mântuirea lumii. De ce, în gândirea patriarhală, Eva o acoperă simbolic pe Maria, ca şi când cea din urmă nu ar exista?
4. În Evanghelii este limpede că Iisus redă femeilor demnitatea deplină. Nu le tratează diferit, nu le consideră spurcate, nu le consideră tâmpite şi inapte spiritual, nu le judecă moral diferit faţă de bărbaţi. Ele nu îl trădează, sunt primele martore ale Înverii, una dintre ele este purtătoarea aceste mari vestiri (Maria Magdalena).
Iisus le-a ţinut aproape, parcă presimţind că spriritul învăţăturii sale va dăinui mai ales prin ele. 
5. Nu pot să nu rămân mereu uluită de ce unii clerici uită Evangheliile. Îl uită pe Iisus. Uită iubirea faţă de aproape şi ideea că femeia e la fel de aproape ca şi bărbatul. Şi că iubirea începe prin respectul pentru demnitatea oricărui om”, a scris profesoara pe pagina sa de Facebook. 

Nu prea am ce să spun despre oameni care gândesc asemenea lui IPS Teodosie mai mult decât am scris în cartea mea...

Publicată de Mihaela Miroiu pe Vineri, 7 mai 2021

Şi ÎPS Calinic Argeşeanul a avut o replică la afirmaţiile considerate misogine ale ÎPS Teodosie. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici