REPORTAJ: Cum arată şi cât costă căminele studenţeşti din Sibiu- GALERIE FOTO

Circa 2.300 din cei 20.000 de studenţi ai Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu au cerut cazare în cămin. Ei au la dispoziţie 1.950 de locuri în opt cămine, condiţiile variind de la camere cu patru paturi şi baie pe hol până la apartamente mobilate, unde tariful ajunge până la 675 de lei lunar.

13237 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Cum arată şi cât costă căminele studenţeşti din Sibiu- GALERIE FOTO

REPORTAJ: Cum arată şi cât costă căminele studenţeşti din Sibiu (Imagine: Elida Cremene/ Mediafax Foto)

Aproximativ 2.300 de studenţi din cei circa 20.000 ai Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu au depus cereri pentru a ocupa un loc în cămin.

Studenţii sibieni au la dispoziţie 1.950 de locuri în opt cămine, condiţiile variind de la camere cu patru paturi şi grupuri sanitare pe hol până la garsoniere cu bucătărie şi baie proprie, utilate şi mobilate, în cel mai nou cămin al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, Academica, inaugurat în luna mai a acestui an, unde au prioritate studenţii familişti.

Clădirea cuprinde 25 de apartamente cu o cameră, cu baie, debara şi bucătărie proprie, plus cinci apartamente cu două camere, de dimensiuni mai mari. Toate acestea sunt utilate complet, gata pentru a fi locuite, de la perdele la canapele, mobilă de living şi corpuri de bucătărie. Clădirea are centrală proprie, mansardă şi pivniţe pentru locatari.

Costul total al investiţiei a fost de aproximativ 3,5 milioane de lei, fără TVA, costul unui metru pătrat construit ajungând la 400 de euro. Lucrările au început în luna august 2010 şi au fost finalizate la începutul acestui an, în luna mai având loc inaugurarea oficială a clădirii.

Căminul 3 din complexul studenţesc Parc, aproape de sediile facultăţilor din cadrul Universităţii "Lucian Blaga", este pe locul secund în ceea ce priveşte condiţiile pe care le oferă studenţilor. Acesta dispune de 116 camere single, două apartamente de trei camere, trei apartamente de două camere, dar şi încăperi hobby pe fiecare etaj, dotate cu televizoare cu plasmă, o spălătorie şi o uscătorie. Camerele sunt mobilate şi dotate cu frigidere şi televizoare.

Pentru a primi un loc în cele două cămine, studenţii trebuie să scoată destul de mult din buzunar. Senatul universităţii a aprobat, în şedinţa de luni, creşterea tarifelor la cazare cu 20 de lei faţă de anul precedent. Astfel, pentru un loc în căminul 3 studenţii de la buget vor plăti 540 de lei, respectiv 600 de lei cei de la taxă, iar pentru un loc în cel mai nou cămin, Academica, studenţii pe locurile bugetate vor scoate din buzunar 615 lei lunar, respectiv 675 de lei cei de la taxă.

În căminele 1 şi 2, camerele au câte patru paturi, diferenţa fiind că la căminul 1 camerele au baie proprie, pe când la celălalt acestea sunt grupate la câte două camere. În rest, studenţii se bucură de acelaşi confort: jaluzele, parchet laminat şi geamuri termopan, frigidere în cameră, săli de lectură modern mobilate şi dotate cu televizoare cu plasmă şi săli de fitness.

Căminele din cartierele mai îndepărtate, cum sunt Energetic şi Carol, care de altfel nu sunt în proprietatea universităţii, au camere de câte patru paturi şi grupuri sanitare pe etaj, însă şi acestea au avut parte de modernizări în ultimii ani. În plus, toate căminele studenţeşti ale Universităţii "Lucian Blaga" oferă conexiune la internet.

Preţurile variază între 160 şi 210 lei pentru studenţii de pe locurile bugetate, respectiv între 220 şi 270 de lei pentru cei de pe locurile cu taxă, cel mai ieftin fiind căminul Facultăţii de Teologie, iar cel mai scump Căminul nr. 2.



"Avem cămine pentru toate buzunarele. Pentru cei care nu îşi permit foarte multe sunt cele cu camere cu patru paturi, care arată chiar bine, iar grupurile sanitare sunt modernizate. Şi avem căminele de lux, Căminul 3, unde stau câte unul, doi sau trei în cameră, şi Academica, cu garsoniere foarte frumoase, cu bucătărie dotată complet, baie cu maşină de spălat. Dar şi tarifele variază la fel.

Dar, spre suprinderea mea, marea bătaie este pentru Căminul 3. Despre Academica studenţii nu prea au ştiut, fiind nou, în plus e şi un pic mai departe, dar pentru Căminul 3, care e chiar în centru, e nebunie curată. Toţi îşi doresc să stea singuri în cameră şi cât mai aproape de facultate", a declarat directorul general adjunct al ULBS, Ramona Todericiu.

Potrivit Ramonei Todericiu, aproximativ 90 de locuri din cele 1.950 disponibile în cămine vor fi ocupate, anul acesta, de studenţii străini, mulţi fiind repartizaţi la Căminul 3 şi la Academica, datorită protocoalelor încheiate de ULBS. Aceştia provin atât din spaţiul comunitar, cât şi din afara lui, din ţări precum Canada, China, Pakistan, Siria sau Iran.

Listele cu studenţii care au primit un loc în cămin au fost afişate pe site-ul instituţiei, repartiţia efectivă a paturilor urmând să înceapă joi şi să se încheie duminică.

Din cele opt cămine, numai trei nu sunt în proprietatea universităţii sibiene, două fiind primite în administrare de la Primăria Sibiu, iar unul de la Mitropolia Ardealului. Anul acesta, după inaugurarea căminului Academica, Universitatea"Lucian Blaga"a renunţat la alte investiţii majore, ocupându-se numai de reparaţii.

În acest moment, în căminele studenţeşti au loc ultimele pregătiri înainte de sosirea studenţilor: femeile de serviciu se ocupă de curăţenia generală, mecanicii fac reparaţiile care mai sunt necesare, iar muncitorii lucrează la reamenajarea micului parc din faţa celor trei cămine studenţeşti de pe bulevardul Victoriei.

"Am făcut reparaţii, dar nu foarte mari, pentru că nici nu se impuneau. Îmi doresc să modernizăm cele două cămine de pe Calea Victoriei, probabil în următorii doi-trei ani. Acum am făcut reparaţii, igienizări, revizii la instalaţii, toate căminele au fost luate la mână şi, cu resurse proprii, pentru că nu am primit bani de la minister, am reuşit să le punem la punct", a declarat directorul general adjunt al Universităţii "Lucian Blaga".

Cei care nu au primit un loc în cămin sau care îşi doresc mai multă independenţă faţă de programul strict impus în spaţiile universităţii pot să îşi găsească apartamente în chirie. În această perioadă, ziarele locale de mică publicitate sunt pline de astfel de anunţuri, însă nu toţi proprietarii îşi doresc studenţi pe post de chiriaşi, aceştia fiind, alături de fumători, categoriile cel mai des excluse de către cei care îşi scot apartamentele la închiriat.

"Majoritatea se tem că dacă aduc studenţi aceştia vor da petreceri şi vor deranja vecinii sau vor întârzia cu plata chiriei. Eu nu am astfel de probleme, am un apartament în chirie la trei studenţi şi totul este în regulă", afirmă patronul unei agenţii imobiliare din Sibiu.

La Sibiu, chiria la garsoniere mobilate şi utilate este în jur de 150 de euro, dar preţurile pot ajunge şi la 200 de euro dacă este vorba despre o zonă ultracentrală. Pentru două camere, studenţii trebuie să plătească aproximativ 200 de euro, ajungând şi la 280 de euro pentru apartamentele din zonele bune. Pentru cele cu trei camere, chiriile pornesc de la 250 de euro şi ajung la 300 de euro, în funcţie de condiţii şi de zonă.

În schimb, chiriile pentru apartamentele la casă variază cel mai mult. Astfel, dacă un apartament renovat anul acesta, cu intrare separată, costă 140 de euro, unul de lux, situat într-o vilă lângă parc, ajunge la 450 de euro, fiind dotat cu "garaj şi plasmă", potrivit anunţului dintr-un ziar local.

Înainte de începerea anului universitar există şi foarte multe anunţuri cu oferte de primire în gazdă sau cele în care se caută colegi de apartament. "Gazdele" costă între 250 de lei şi 450 de lei, cu taxe incluse, fie că este vorba despre cameră la bloc sau la casă, însă majoritatea au cerinţe exacte, precum "două studente, de preferat la Medicină" sau "băiat curat, liniştit şi cu bun simţ".

Material realizat de Elida Cremene, corespondenti@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici