REPORTAJ: Eleva din Alba care a obţinut 10 la bacalaureat cântă muzică populară şi vrea să devină medic

Singurul candidat din Alba care a obţinut media 10 la bacalaureat, Ina Todoran, este interpretă de muzică populară, câştigătoare a mai multor premii importante la concursuri naţionale, şi vrea să devină medic, dar nu doreşte să plece în străinătate pentru că "are o datorie morală faţă de ţară".

528 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Eleva din Alba care a obţinut 10 la bacalaureat cântă muzică populară şi vrea să devină medic

Eleva din Alba care a obţinut 10 la bacalaureat cântă muzică populară şi vrea să devină medic (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Ina Todoran este originară din comuna Crăciunelu de Jos şi a urmat liceul la Colegiu Naţional "Inochentie Micu Clain" din Blaj, iar în urma bacalaureatului a fost singurul candidat din judeţul Alba care a obţinut media totală 10 la probele scrise.

Ea a susţinut examenul la Matematică, Limba şi literatura română şi Biologie.

Ina Todoran a declarat, luni, că examenul de bacalaureat din acest an i s-a părut mult mai uşor raportat la cel de anul trecut şi susţine că a reuşit să obţină un rezultat bun pentru că s-a pregătit constant în anii de liceu.

"Pentru mine a fost uşor pentru că m-am pregătit constant pe parcursul celor patru ani. Într-adevăr, a trebuit să depun un efort în ultimele luni ca să obţin o performanţă, pentru că ştim cu toţii că notele de la patru la cinci sau de la nouă la zece sunt cel mai greu de obţinut", a spus Ina Todoran.

Tânăra a povestit că în perioada liceului a trebuit să muncească mai mult decât colegii săi, având în vedere că avea şi multe activităţi extraşcolare, în special concertele sau concursurile de muzică populară la care participa.

"Am luptat pe două fronturi. A fost destul de greu, nu a fost uşor fiindcă eu a trebuit să muncesc mai mult decât colegii mei care mergeau la şcoală şi doar atât. Eu eram plecată week-end-urile, veneam luni la ora 6.00 de la Bucureşti, iar la ora 8.00 mergeam la şcoală. Cred că am avut foarte multă ambiţie şi determinare", a spus Ina Todoran.

Tânăra a afirmat că niciodată nu şi-a dorit să fie prima pentru a demonstra ceva, ci a dorit doar să reuşească să aibă puterea pentru a munci să treacă "examenele" vieţii.

"Niciodată nu i-am cerut lui Dumnezeu să fiu prima, ci i-am cerut doar putere de muncă, răbdare şi înţelepciune şi sper să îmi dăruiască şi în continuare", a adăugat Ina Todoran.

Despre colegii săi care au picat în acest an examenul de bacalaureat Ina Todoran nu are cuvinte critice, ci, din contră, le recomandă "să depăşească momentul" şi "să se ambiţioneze" pentru a putea ca în final să reuşească.

"Cei care au picat examenul ar trebui să se ambiţioneze, să depăşească momentul şi să nu încerce să caute vina în altă parte. Trebuie să conştientizeze că ei sunt viitorul, sunt generaţia care trebuie să ridice puţin standardul României (…) Să se ridice, să se ambiţioneze să fie conştienţi că pot să reuşească. Trebuie să muncească şi să înţeleagă că viitorul unei persoane nu se visează, se construieşte. Trebuie să depună puţin efort", a spus tânăra absolventă.

Întrebată ce va face în viitor şi dacă îşi propune să meargă la studii în străinătate, având în vedere rezultatul bun obţinut la bacalaureat, Ina Todoran a spus că doreşte să rămână în ţară fiindcă are "o obligaţie morală faţă de România".

"Eu vreau să rămân în ţară, deşi media mea cred că mi-ar permite să merg oriunde în străinătate. Vreau să rămân în ţară fiindcă am o obligaţie morală faţă de România, mai ales pentru că eu cânt muzică populară şi sunt foarte legată de folclor şi de locurile natale. Vreau să urmez Facultatea de Medicină la Târgu Mureş şi vreau să îmbin în continuare muzica cu profesia pe care doresc să mi-o clădesc", a conchis Ina Todoran.

Ina Todoran este născută la 24 august 1993 în comuna Crăciunelu de Jos din zona Blajului. Tânăra a urmat liceul la Colegiul "Inochentie Micu Clain" din Blaj şi, în paralel, cursurile Şcolii Populare de Arte din Alba la secţia Canto popular, fiind îndrumată de interpreta de muzică populară Leontina Fărcaş.

Ina a debutat prima dată pe scenă la vârsta de opt ani la o manifestare culturală în comuna Valea Lungă, iar apoi a început să participe la concursuri locale şi naţionale de folclor.

În 2009, Ina Todoran a câştigat marele premiu la Festivalul Cântecului şi Dansului Popular Românesc de la Mamaia, iar apoi alte numeroase premii la concursuri de gen precum trofeul festivalului "Ileana Rus" în 2009, trofeul "Eu mi-s mândră-n sat la mine" 2009, premiul I la Festivalul "Strugurele de aur" Jidvei 2009, premiului II, solişti vocali, la Festivalul concurs "Maria Tănase", Craiova 2009 sau premiul I şi premiul de popularitate la Festivalul "Vară, vară, primăvară" Sibiu în 2011.

În prezent, Ina Todoran colaborează cu ansamblul profesionist "Jidvei România" şi lucrează la un album de muzică populară în care va integra o serie de cântece din zona Târnavelor de unde este originară.

(Material realizat de Dan Lungu, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici