REPORTAJ: Şcoala în limba romani de la Cluj, o şansă la educaţie pentru elevii primei promoţii de clasa I

Elevii primei clase I din judeţul Cluj cu predare în limba romani încheie anul şcolar. Cei 12 copii, cu vârste între şapte şi zece ani, au învăţat să comunice în limba maternă, pentru a duce mai departe tradiţia romă. Gabriela, de 10 ani, ai cărei părinţi muncesc la rampa de gunoi, ia premiul I.

604 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Şcoala în limba romani de la Cluj, o şansă la educaţie pentru elevii primei promoţii de clasa I

FOCUS: Cluj: Şcoala în limba romani, o şansă la educaţie pentru elevii primei promoţii de clasa I (Imagine: Arhiva MediafaxFoto)

Copiii se ridică timid din bănci la intrarea învăţătoarei şi o salută în cor cu "Lacho des", ceea ce înseamnă "Bună ziua" în limba lor maternă, limba romani. Elevii fac parte din prima promoţie a clasei I de la Şcoala Generală "Traian Dârjan" din Cluj-Napoca, singura din judeţ şi printre puţinele din ţară unde predarea se face în limba romani.

Gabriela are zece ani şi va primi premiul I la sfârşitul anului şcolar, fiind cea mai bună la învăţătură. E primul an pe care l-a petrecut la şcoală pentru că părinţii, care lucrează pe rampa de gunoi a Clujului, nu au avut timp să o trimită să înveţe. Aceştia muncesc de dimineaţa până seara pe rampă, adunând deşeuri - plastic, sticlă - care pot fi vândute la centrele de colectare pentru a face, astfel, rost de un ban. La operaţiunea de căutare printre deşeuri participă, de mici, şi copiii, care nu par să vadă şi un alt viitor. Gabriela, însă, ţine cu orice preţ, alături de ceilalţi colegi de clasă, să îşi schimbe destinul, iar colacul lor de salvare este educaţia.

Fetiţa poartă un tricou roz cu Hannah Montana şi stă aplecată asupra unei foi de hârtie, unind cu un pix un şir de cifre care, la final, iau forma unei broscuţe.

"Ekh, duj, trin..., unu, doi trei", le şopteşte micuţa ca pe apă, după care o colorează pe broscuţă în verde.

Îi place să scrie, să deseneze şi are planuri mari când va creşte.

"Îmi place la şcoală că aici scriu, desenez. Cel mai mult îmi place matematica. Când o să fiu mare vreau să mă fac medic, că vreau să ajut oamenii să nu mai fie bolnavi. Cred că mă ajută şcoala", spune fetiţa, trecând la următorul desen, o inimă, pe care o colorează, nu întâmplător, cu creion roşu.

Gabriela mai are doi fraţi şi o soră acasă - un frate de 12 ani, unul de cinci ani şi o soră de şapte ani. Cel mare merge şi el la şcoală, iar ceilalţi mici vor intra de la anul în clasa pregătitoare.

În banca de lângă, Radu, în vârstă de opt ani, uneşte şi el cifrele, colorează broscuţa şi inima şi arată foaia învăţătoarei. A terminat primul din clasă desenele şi este lăudat pentru asta. Băieţelul vine în fiecare zi la şcoală, nu vrea să lipsească nicio clipă, pentru că simte că asta înseamnă viitorul.

"Când o să fiu mare vreau să mă fac poliţist că vreau să prind hoţi. O să vin la şcoală în fiecare zi", promite băieţelul, clipind mărunt din ochi.

Învăţătoarea Speranţa Chiş se plimbă atentă printre bănci şi se apleacă, din când în când, spre unul sau altul dintre micii învăţăcei, ajutându-i pe fiecare.

"Este o clasă specială, pentru că acum se pun bazele învăţământului în limba romani. Aceşti 12 copii au nevoie de şcoală, de educaţie, să vadă şi altceva decât ceea ce văd în fiecare zi în comunitatea de romi în care locuiesc. Mi se pare important să înveţe în limba romani, pentru că duc astfel mai departe tradiţiile romilor. De cele mai multe ori, părinţii lor nu ştiu să scrie şi să citească şi nu au cum să îi ajute. În primul an de şcoală, elevii au învăţat alfabetul limbii române, să comunice în limba romani, au învăţat poezii în limba romani şi imnul etniei «Gelem, gelem». Îi voi duce pe aceşti elevi până în clasa a V-a", a afirmat Chiş.

Ea recunoaşte că limba romani este mai grea decât limba română, având mai mulţi diftongi.

Directorul şcolii, Dorina Stan, spune că unul dintre scopurile înfiinţării clasei de limba romani este, pe lângă dreptul la educaţie în limba maternă, şi prevenirea abandonului şcolar.

"A obişnui un astfel de elev, care provine de unde provine, să vină să înveţe, să se obişnuiască cu regimul şcolar este extrem de greu. Am început cu această clasă întâi să vedem dacă funcţionează în limba romani, asigurând toate disciplinele în această limbă, pentru că dorim să nu îngrădim dreptul la educaţie în limba maternă", a explicat Stan.

Într-o bancă de lângă fereastră, o fetiţă îmbrăcată într-o rochiţă albastră se agită cu mâna pe sus. S-a încurcat la două cifre şi caută din ochi salvarea învăţătoarei. O cheamă Raveca, e cea mai micuţă de înălţime din clasă, deşi are nouă ani.

"Îmi place tare mult la şcoală, că aici învăţ să scriu, să desenez, să socotesc. Când o să fiu mare vreau să mă fac doctoriţă, să le dau oamenilor bolnavi medicamente să se facă bine", spune fetiţa înroşindu-se brusc.

Ora se termină, iar Daniel, un elev într-un tricou portocaliu, se ridică în picioare şi îi spune învăţătoarei cu glas tare câteva cuvinte pe care le-a învăţat şi le repetă mereu, de care e tare mândru: "Me hom rrom" (Eu sunt rom), pentru care primeşte aplauzele colegilor.

După vacanţă, în toamnă, cei 12 elevi se vor reîntâlni în clasa a II-a când vor începe să şi scrie în limba romani.

Material realizat de Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici