REPORTAJ: Un parc industrial de 6 milioane de euro zace gol la un an de la inaugurare

Primăria Bistriţa a investit 6 milioane de euro pentru amenajarea unui parc industrial, însă firmele se lasă aşteptate de mai bine de un an, neexitând niciun om de afaceri dispus să îşi mute afacerea în noua zonă industrială a oraşului, informează corespondentul MEDIAFAX.

2562 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Un parc industrial de 6 milioane de euro zace gol la un an de la inaugurare

FOCUS: Un parc industrial de 6 milioane de euro zace gol la un an de la inaugurare

Deşi a trecut un an de la inaugurare, nicio firmă nu a făcut demersuri să îşi amenjeze sediul în noul parc industrial de 30 de hectare al oraşului.

Pentru amenajarea parcului industrial, municipalitatea a accesat fonduri europene din Fondul European de Dezvoltare Regională şi a mai contribuit din bugetul oraşului cu 2,5 milioane de euro. Aici există disponibile pentru agenţii economici mari 4 loturi de teren, 11 loturi de 1400 mp pentru industria medie, 23 de loturi de 400 mp pentru industria mică şi 3 loturi de 3000 mp pentru servicii.

Obiectivul general al proiectului finaţat de UE este "crearea unei structuri de sprijinire a afacerilor pentru a atrage investitori în structura nou creată care, prin investiţii, vor genera pe termen mediu (până în 2015) cel puţin 200 de noi locuri de muncă".

Un an mai târziu investiţiile private în noul parc industrial sunt zero. Chiar şi aşa, autorităţile locale sunt optimiste în privinţa gradului de ocupare a parcului industrial şi se declară mulţumite de proiect.

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, spune că, de fapt, investitorii au dificultăţi legate de lipsa forţei de muncă, acesta fiind unul din motivele pentru care ezită se îşi deschidă afaceri în parcul industrial.

"Sunt convins că, încet, şi parcul industrial al Bistriţei va fi populat. Investitorii trebuie să se gândească însă bine înainte să facă o astfel de investiţie, mai ales că la Bistriţa noi avem o foarte mare problemă - cea a lipsei forţei de muncă. Cât timp aducem de la 60 km depărtare forţă de muncă pentru a munci în fabricile bistriţene este de înţeles de ce investitorii îşi analizează temeinic deciziile de a se muta în parcul industrial", a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu.

Până acum administratorul parcului industrial Bistriţa-Năsăud spune că a reuşit să convingă 9 companii să închirieze terenuri din parcul industrial, suprafaţa concesionată fiind de 21.400 mp, adică mai puţin de 10 la sută din acea disponibilă.

"Este vorba despre trei microintreprinderi şi şase intreprinderi mici. Numărul total de locuri de muncă nou create în cadrul firmelor găzduite în structura de sprijinire a afacerilor este de 316 iar valoarea totală a investiţiilor prognozate de către aceste companii este de 7,2 milioane de euro", se arată în raportul de activitate al companiei care administrează Parcul Industrial.

Niciuna dintre companii nu a anunţat data la care va începe efectiv investiţia în parcul industrial al oraşului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici