Reprezentanţi ai industriei lemnului protestează marţi la Guvern faţă de blocajul din domeniu

Reprezentanţi ai industriei lemnului vor protesta marţi, la Guvern, ei susţinând că Romsilva a crescut cu 300% preţul minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase, motiv pentru care acestea au fost boicotate, creându-se un blocaj, în timp ce regia susţine că preţurile sunt ca în 2015.

1608 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţi ai industriei lemnului protestează marţi la Guvern faţă de blocajul din domeniu

Reprezentanţi ai industriei lemnului protestează marţi la Guvern faţă de blocajul din domeniu (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)

Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, Comunitatea Forestierilor - Fordaq, Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni - Nostra Silva, Asociaţia Forestiera "Bucovina", Asociaţia Forestiera "Valea Someşului", Asociaţia forestierilor şi producătorilor de mobilă "Mureşul" şi Federaţia Sindicatelor din Industria Lemnului îşi propun să continue seria acţiunilor de conştientizare a autorităţilor publice asupra situaţiei de blocaj din domeniul forestier, prin protestul organizat marţi în faţa Guvernului, se arată într-un comunicat.

Acţiunea de protest este prevăzută a se desfăşura între orele 11.00 şi 18.00 în Piaţa Victoriei, fiind anunţată participarea a peste 5.000 de angajaţi din domeniul forestier.

"Din cauza deciziei Romsilva de creştere cu 300% a preţului minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase, activitatea din domeniul forestier este practic sistată în prezent. Prin măsura luată de Romsilva, România a ajuns să aibă printre cele mai mari preţuri de achiziţie a masei lemnoase din Europa, competitivitatea industriei de prelucrare a lemnului şi a mobilei fiind grav afectată. Peste 130.000 de angajaţi din industrie, împreună cu familiile lor, îşi văd astfel pusă sub semnul întrebării posibilitatea asigurării traiului de zi cu zi. Soluţionarea rapidă a acestei situaţii este imperios necesară, orice zi de întârziere afectând poziţia industriei româneşti pe pieţele externe, o poziţie câştigată cu greu şi extrem de dificil de recuperat odată pierdută", spun organizaţiile şi asociaţiile profesionale din sectorul forestier.

Acestea solicită: adoptarea în regim de urgenţă a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă, modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus unilateral de RNP şi eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislaţiei în vigoare, reprogramarea licitaţiilor principale la direcţiile silvice unde s-a adjudecat mai puţin de 50% din volumul oferit la licitaţie, cu preţuri de pornire /de referinţă la nivelul preţurilor de pornire la licitaţie practicate în 2015, adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea şi vânzarea masei lemnoase de către RNP-Romsilva, interzicerea reţinerii şi exploatării fără licitaţie de către RNP-Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului, organizarea licitaţiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic - pădurea nu se poate vinde la „loz în plic”, controale tematice ale Gărzilor Forestiere şi în pădurile administrate de Romsilva şi depolitizarea Romsilva.

Reprezentanţii industriei mai cer un sistem de urmărire a exploatării legale / trasabilităţii masei lemnoase eficient, bazat pe un sistem de monitorizare integrat de urmărire a aplicării amenajamentelor silvice / exploatarea masei lemnoase pe baza de acte de punere în valoare (APV) legal autorizate / bune practici privind interzicerea punerii pe piaţă a masei lemnoase fără provenienţă legală (due-dilligence, autoreglementare), precum şi susţinerea unei strategii pentru domeniul forestier, care să cuprindă: finanţarea /alocare echitabilă din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru domeniul pădurilor, măsuri de accesibilizare a fondului forestier, eliminarea suprareglementării / supraimpozitării sectorului şi norme de valorificare a masei lemnoase / susţinerea dezvoltării ramurii industriale a prelucrării lemnului conform principiilor de valorificare stabilite de Codul Silvic.

Ministerul Mediului a transmis vineri, printr-un comunicat, că analiza pe care a efectuat-o, cât şi motivele invocate de operatorii economici privind eşecul licitaţiilor desfăşurate, arată că preţurile practicate de Romsilva sunt ridicate.

Reprezentanţii ministerului mai spun că au solicitat un nou punct de vedere al Consiliului Concurenţei cu privire la modul de stabilire al preţurilor de referinţă. Consiliul a fost de părere că preţurile de referinţă trebuie stabilite în funcţie de condiţiile de piaţă şi a arătat că Romsilva nu este obligată să stabilească preţurile luând în considerare preţurile medii ponderate de la nivelul anului 2015, aşa cum se susţine în fundamentarea deciziei directorului Romsilva privind stabilirea preţurilor de referinţă pe specii.

Totodată, Consiliul Concurenţei recomandă să se utilizeze ca preţ de referinţă, preţul minim de adjudecare la ultimele licitaţii pe aceleaşi specii, grade de accesibilitate, sortimente şi tehnologie de exploatare.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Romsilva au precizat că preţurile de pornire, ca şi cele de adjudecare de la licitaţiile organizate la sfârşitul anului trecut nu au crescut faţă de cele din 2015.

Într-un comunicat dat la sfârşitul anului trecut, după ce reprezentanţii industriei şi-au arătat nemulţumirea, Romsilva precizează că "nivelul de piaţă al preţurilor de referinţă nu este un nivel apreciat sau un nivel determinat în mod aleator de către RNP - Romsilva, ci este rezultatul unui calcul matematic, foarte precis, care a luat în considerare preţurile pe care piaţa le-a format (preţurile de adjudecare) pentru masa lemnoasă care a făcut obiectul anului de producţie 2015".

"Preţul de pornire la licitaţie pentru masa lemnoasă pe picior se fundamentează pornind de la nivelul de piaţă a preţurilor de referinţă pe specii, pe grade de accesibilitate, pe sortimente şi în funcţie de tehnologia de exploatare, aprobate, în condiţiile legii, prin decizie a conducătorului administratorului fondului forestier proprietate publică a statului şi nu poate fi mai mic decât acestea", potrivit articolului 20, alineatul (4) din HG nr. 924/2015 privind aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici