Reprezentanţii societăţii civile din CSM le solicită magistraţilor să renunţe la proteste

Reprezentanţii societăţii civile din CSM le solicită magistraţilor din parchete şi judecătorii care au anunţat suspendarea activităţii să renunţe la proteste, precizând că abordarea conform căreia se vor trata cauzele urgente reprezintă o restricţionare a accesului la justiţie.

183 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţii societăţii civile din CSM le solicită magistraţilor să renunţe la proteste

Reprezentanţii societăţii civile din CSM le solicită magistraţilor să renunţe la proteste

Membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanţi ai societăţii civile, Victor Alistar şi Romeu Chelariu, susţin, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, că au luat act cu profundă îngrijorare de informaţiile din presă conform cărora, în semn de solidaritate cu acţiunile magistraţilor împotriva adoptării O.U.G. nr. 7/2019, instanţe de judecată şi unităţi de parchet suspendă activitatea de relaţii cu publicul.

"În numele justiţiabililor, care au cauze de natură civilă sau penală în soluţionare, solicităm tuturor magistraţilor să nu se lase angrenaţi în acţiuni care sunt prejudiciabile pentru cetăţeni privind dreptul de acces neintrerupt la
justiţie şi un drept de petiţionare nealterat, indiferent de natura şi etapa procedurală a cauzelor lor.Abordarea conform căreia se vor trata cauzele urgente reprezintă o restricţionare a accesului la justiţie selectată în raport de criterii subiective privind urgenţa. Orice solicitare a unui justiţiabil este urgentă şi are importanţă pentru acesta şi trebuie tratată cu respectul cuvenit pentru drepturile sale şi pentru faptul că este contribuabil la bugetul de stat din care se finanţează şi costurile cu personalul din justiţie", potrivit sursei citate.

Cei doi reprezentanţi ai societăţii civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) susţin că trebuie menţionat că prin modificările legislative supuse criticii nu se regăsesc elemente care să limiteze standardele de realizare a unui proces echitabil, care să încalce drepturile şi libertăţile cetăţeneşti sau care să limiteze dreptul cetăţenilor de a se înfăţişa în faţa unui magistrat independent.

"În concret nu au fost modificate coduri de procedură care să altereze procesul echitabil, norme care să afecteze inamovibilitatea judecătorilor, stabilitatea procurorilor sau independenţa în stabilirea verdictului judiciar de către aceştia. Statul de drept reprezintă domnia legii, iar în acest caz primii care trebuie să respecte legea şi dreptul cetăţenilor la acces la justiţie sunt magistraţii, în caz contrar subminarea cea mai profundă a statului de drept ar fi venită chiar de la magistraţi. Cerem să fie înlăturate măsurile adoptate şi, de îndată, să fie reluate activitatile judiciare si cele de relaţii cu publicul, ştiind că justiţia este un serviciu aflat în slujba cetăţenilor, înfăptuindu-se în numele legii, fiind unică, imparţială şi egală pentru toţi, în care nimeni nu este mai presus de lege. Mulţumim majorităţii magistraţilor care nu au adoptat asemenea conduite şi facem apel la cei care militează pentru întrerupearea accesului la justiţie să îşi respecte statutul şi să îi aprecieze pe oameni!", arată Victor Alistar şi Romeu Chelariu, membri aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanţi ai societăţii civile.

Mai multe parchete şi judecătorii din ţară, dar şi din Capitală şi-au suspendat activitatea în semn de protest faţă de ordonanţa de urgenţă pe legile justiţiei, adoptată de Guvern fără consultarea magistraţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici