Restricţii de tonaj pe drumurile din Harghita şi Maramureş, din cauza zăpezii

Circulaţia maşinilor de peste 7,5 tone este restricţionată, vineri, pe DN13 A Miercurea Ciuc-Odorheiu Secuiesc (Harghita), DN18 Baia Sprie-Mara (Maramureş), şi DN18 Borşa-Iacobeni (Suceava), din cauza ninsorii, în timp ce în Pasul Tihuţa (Bistriţa-Năsăud) patru autotrenuri au rămas blocate în zăpadă.

192 afișări
Imaginea articolului Restricţii de tonaj pe drumurile din Harghita şi Maramureş, din cauza zăpezii

Restricţii de tonaj pe drumurile din Harghita şi Maramureş, din cauza zăpezii (Imagine: Mediafax Foto / Codrin Prisecaru)

Directorul de cancelarie al Prefecturii Harghita, Adrian Pănescu, a declarat că, începând cu ora 8.00, pe DN13 A Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc au fost instituite restricţii pentru autovehiculele cu greutate mai mare de 7,5 tone, la solicitarea Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Harghita, în urma ninsorilor abundente din cursul nopţii de joi spre vineri şi a vântului puternic ce sulfă cu 60 de kilometri pe oră, spulberând zăpada.

Potrivit acestuia, în Harghita, unde joi dmineaţă stratul de zăpadă proaspăt depus ajunsese la o jumătate de metru, a continuat să ningă intermitent, iar în cursul nopţii de joi spre vineri ninsorile s-au intensificat.

”S-a acţionat toată noaptea pe drumurile naţionale, 11 utilaje de deszăpezire cu lamă lucrează continuu începând de la ora 2.00. În prezent, traficul greu este restricţionat pe DN 13 A, unde ninge viscolit în trecătoarea Harghita. Toate drumurile din judeţul Harghita sunt albe, circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă, pe carosabil acoperit cu până la trei centimetri de zăpadă tratată cu antiderapant”, a spus Adrian Pănescu.

Traficul pentru autovehiculele cu greutate mai mare de 7,5 tone a fost restricţionat, timp de mai mult de o oră, şi pe DN15 Topliţa - Borsec, din cauza zăpezii.

Cel mai mai consistent strat de zăpadă în Harghita, de 75 de centimetri, a fost măsurat, vineri dimineaţă, de meteorologii de la staţia Bucin, unde s-a înregistrat şi cea mai scăzută temperatură din judeţ, de minus 7 grade Celsius.

De asemenea, Centrul Infotrafic din Poliţia Română a anunţat că în judeţul Maramureş, pe DN18 Baia Sprie-Mara (Pasul Gutâi), traficul este restricţionat tot pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Totodată, pe DN18 Borşa (Maramureş) - Iacobeni (Suceava), traficul rutier se desfăşoară îngreunat din aceeaşi cauză.

Şi pe DN 17, în Pasul Tihuţa, judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost probleme din cauza zăpezii.

Şeful Secţiei Bistriţa a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, Alexandru Slavita, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că toată noaptea a nins în zona Pasului Tihuţa şi a suflat vântul cu putere, iar patru maşini de mare tonaj au rămas blocate.

”Noi am acţionat cu şapte utilaje, am împrăţtiat peste 80 de tone de antiderapant, dar din cauza vântului, care a spulberat din nou zăpada pe şosea, patru TIR-uri nu au putut traversa vineri dimineaţă Pasul Tihuţa. Au tras pe dreapta temporar, până am mai curăţat din nou drumul”, a spus Slavita.

Potrivit acestuia, mulţi şoferi s-au grăbit să renunţe la cauciucurile de iarnă, iar aceştia au dificultăţi în a traversa muntele.

”S-a mai depus un strat de zece centimetri de zăpadă. Se circulă în condiţii de iarnă”, a spus Alexandru Slavita.

Pasul Tihuţa face legătura între Transilvania şi Moldova la o altitudine de 1.201 metri.

Potrivit informării transmise miercuri de de Administraţia Naţională de Meteorologie, până vineri, la ora 18.00, vor fi precipitaţii mixte în aproape toată ţara, vântul va atinge la rafală viteze de 55-60 de kilometri pe oră, iar la munte va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă.

La munte predomină ninsorile, în Carpaţii Orientali şi în Carpaţii Occidentali, izolat, cantităţile de precipitaţii pot depăşi 20 de litri pe metru pătrat şi se depune strat nou de zăpadă, iar în anumite intervale ninsoarea este viscolită.

În Maramureş, Transilvania, Crişana, local în Moldova şi în zonele deluroase din restul ţării, trecător, precipitaţiile, în general slabe cantitativ, vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare., conform informării ANM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici