Restricţiile trec, anxietatea rămâne. Psihiatrul Cristina Vasilian îţi spune cum poţi să îţi depăşeşti teama de socializare

  • După un an de restricţii, revenirea la normalitate este grea.
  • Clienţii s-au dezobişnuit să stea în restaurant şi preferă terasa, chiar şi când plouă.
  • Psihiatrul Cristina Vasilian spune că avem nevoie de o expunere progresivă.
772 afișări
Imaginea articolului Restricţiile trec, anxietatea rămâne. Psihiatrul Cristina Vasilian îţi spune cum poţi să îţi depăşeşti teama de socializare

Restriţiile trec, anxietatea rămâne. Psihiatrul Cristina Vasilian îţi spune cum poţi să îţi depăşeşti teama de socializare

Restaurantele, teatrele şi sălile de spectacole te aşteaptă să te bucuri de viaţă. Dar tu, încă eziţi.

Normalitatea la care ai visat, te cam sperie. Ai tot felul de nelinişti şi întrebări.

O fi sigur locul în care mergi? Oare mai ştii să socializezi?

Sandi şi-a redeschis restauranul, după mai bine de jumătate de an. A sperat că asta îi va bucura pe clienţi.

„Sunt foarte reticenţi. Am avut inclusiv zile cu rezervări pe terasă şi ştiam că plouă şi sunam rezervările şi le dădeam opţiunea de a sta în interior. Şi ei ziceau că nu, noi totuşi vrem, dacă se poate, pe terasă, sub umbrelă. Nu contează că plouă, noi vrem să stăm acolo. De-a lungul timpului, cum s-au obişnuit să poarte şi masca constant şi să stea şi constant pe terasă, indiferent de vreme, cred că de aici a devenit un fel de obişnuinţă.”, a povestit Sandi Popescu, un antreprenor din Timişoara.  

Este şi cazul Elizei, care preferă să ia masa în aer liber. Chiar dacă vremea e răcoroasă. Iar cu restricţiile din ultimul an s-a obişnuit.

„Nu simt neapărat că mi-a lipsit ceva în mod special. Nu vreau în mod special să stau în interior. E ok afară. Nu pot să zic că am rămas neapărat cu sechele, că nu mă deranja în mod special masca, dar îmi vine cumva să o iau uneori.”, a spus Eliza, o clientă a restaurantului. 

 

Psihologii şi psihiatrii consideră că e nevoie de timp ca să te obişnuişti din nou, cu normalitatea. Îţi spun şi cum să procedezi: să te expui progresiv, la tot ce te îngrijorează.

„Concret: ne este teamă să intrăm într-un restaurant şi să luăm masa la restaurant. Putem să intrăm, să ne familiarizăm din nou, cu acel mediu. A doua zi putem să revenim, să petrecem un interval de timp mai lung acolo.”, îndeamnă Cristina Vasilian, medic primar psihiatru. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici