Restructurarea Poştei va afecta circa 2.000 de salariaţi. O parte vor fi disponibilizaţi

Aproximativ 2.000 de salariaţi, reprezentând 6% din personalul Poştei Române, vor fi afectaţi de aplicarea unor măsuri de restructurare operaţională, o parte dintre aceştia urmând să fie disponibilizaţi, a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele companiei, Daniel Neagoe.

350 afișări
Imaginea articolului Restructurarea Poştei va afecta circa 2.000 de salariaţi. O parte vor fi disponibilizaţi

Restructurarea Poştei va afecta circa 2.000 de salariaţi. O parte vor fi disponibilizaţi

"Aprobată de Consiliul de Administraţie (CA) şi acţionari, noua organigramă are ca obiectiv flexibilizarea şi fluidizarea activităţii Poştei. Prin reducerea numărului de sucursale specializate, vor dispărea mai multe posturi de conducere, respectiv unii directori vor deveni şefi de compartiment. De asemenea, prin alte măsuri de restructurare operaţională, circa 1.500 de subunităţi poştale vor fi închise, din cele aproape 7.100", a spus Neagoe.

El a adăugat că noua organigramă, aprobată într-o şedinţă a CA desfăşurată joi, va intra în vigoare după modificarea HG 572/2010 privind aprobarea strategiei de restructurare şi modernizare a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR).

"Vor rămâne doar patru sucursale specializate, şi anume Servicii Integrate, Servicii Financiare, Fabrica de Timbre şi Muzeul Naţional Filatelic. Actualele centre regionale vor deveni direcţii regionale, urmând ca la nivelul acestora să fie preluate activităţile de transport, administrare fond imobiliar, servicii de curierat rapid şi IT", a adăugat Neagoe.

El a mai spus că, până la finele lunii iunie, vor fi stabilite structurile organizatorice şi numărul de posturi din administraţia centrală şi din teritoriu.

"Dincolo de impactul economic pe care îl anticipăm că îl va avea această măsură asupra bugetului Poştei Române, ne pregătim pentru liberalizarea pieţei serviciilor poştale ce va avea loc începând cu 1 ianuarie 2013", a arătat şeful Poştei.

Conducerea CNPR va pune în aplicare şi alte măsuri de reorganizare a activităţii, printre acestea numârându-se renormarea activităţii factorilor poştali şi personalului din oficiile poştale, precum şi modificarea orarului de funcţionare a unităţilor teritoriale în funcţie de curba de trafic.

"Ultima normare a activităţii a avut loc în 2007. În ultimii ani, traficul de corespondenţă a scăzut şi, în acest context, se impune o modificare a normelor. Vor fi cazuri când norma unor salariaţi se va reduce la jumătate. De asemenea, orarul oficiilor va fi modificat dacă decizia va fi impusă de curba de trafic. Nu are rost să deschizi oficiul la ora 07:00 când traficul începe la 09:00", a spus Neagoe.

În privinţa comisionului încasat pentru distribuirea pensiilor, şeful CNPR a afirmat că va solicita autorităţilor majorarea acestuia de la 1% la 1,1%.

"Aproape 40% din veniturile Poştei provin din acest comision, dar 1% este insuficient pentru acoperirea tuturor cheltuielilor generate de distribuirea pensiilor, inclusiv comisioanele bancare, care, lunar, ating aproape 10 milioane de lei. În 2008, comisionul încasat se ridica la 1,3%", a arătat preşedintele companiei.

Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale, din care 1.200 sunt informatizate, iar mai mult de 580 dintre acestea sunt incluse într-o reţea virtuală privată (VPN).

Operatorul are circa 34.200 de salariaţi, din care peste 11.000 sunt factori poştali.

Acţionarii companiei sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.

Bugetul CNPR pentru acest an prevede venituri totale de 1,51 miliarde de lei, de la 1,4 miliarde de lei în 2010, şi un profit brut de 2,34 milioane de lei.

Numărul de salariaţi la finele anului a fost prognozat la 32.663.

Conducerea Poştei a bugetat suma de 36 milioane de lei pentru cheltuieli cu plăţile compensatorii aferente disponibilizărilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici