Video Revolte în penitenciare: La Bistriţa deţinuţii au urcat pe acoperiş şi aruncă cu sticle în gardieni, iar la Vaslui refuză hrana şi scandează lozinci - VIDEO

Deţinuţii din Penitenciarul Bistriţa au declanşat, miercuri după-amiază, un conflict spontan, alăturându-se protestelor care au început în închisorile din ţară, mai mulţi deţinuţi urcând pe acoperişul instituţiei şi aruncând în gardienii care încearcă să se apropie cu sticle.

2951 afișări

Deţinuţii din Penitenciarul Bistriţa au declanşat, miercuri după-amiază, un conflict spontan, alăturându-se protestelor care au început în închisorile din ţară, mai mulţi deţinuţi urcând pe acoperişul instituţiei şi aruncând în gardienii care încearcă să se apropie cu sticle.

Mai mulţi deţinuţi au reuşit să iasă din celule şi s-au refugiat pe acoperişul clădirii, unde protestează faţă de condiţiile din penitenciare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ei sunt ajutaţi de colegii aflaţi în celule, primind de la aceştia sticle şi alte obiecte cu care aruncă în forţele de ordine.

Gardienii sunt în alertă, la muncă fiind chemaţi şi cei aflaţi în timpul liber.

De asemenea, mai multe echipaje ale Poliţiei au ajuns la faţa locului pentru a asigura ordinea.

Subcomisarul Laura Opriş, purtător de cuvânt al penitenciarului Bistriţa, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că miercuri după-amiază 15 deţinuţi au început să refuze pâinea, "fără să invoce motive specifice".

"Ulterior, 13 deţinuţi au escaladat acoperişul unei secţii de deţinere şi a unui bloc alimentar, manifestându-se verbal şi zgomotos şi protestând în semn de solidaritate cu deţinuţii din celelalte penitenciare. În acelaşi timp, persoanele de pe o altă secţie de deţinere au incendiat materiale textile, provocând pagube materiale. Pentru intervenţie a fost alarmat întreg personalul unităţii", a spus subcomisarul.

Potrivit acestuia, a fost solicitat sprijinul ISU, al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, al Poliţiei şi al SMURD.

"Conducerea Penitenciarului Bistriţa poartă discuţii cu deţinuţii implicaţi în această formă de protest şi încearcă identificarea unor soluţii care să răspundă problemelor. Principalele aspecte semnalate de către deţinuţi vizează condiţiile de detenţie, cum ar fi supraaglomerarea, acordarea de servicii de asistenţă medicală şi posibile acte de clemenţă care ar putea fi adoptate. Persoanele private de libertate din zonele afectate au fost evacuate de urgenţă. Până în acest moment nu avem victime sau alte situaţii de urgenţă", a spus Laura Opriş.

Reprezentanta Penitenciarului a adăugat că în unitatea de detenţie nu există probleme cu supraaglomerarea.

Un număr de 43 de deţinuţi din Penitenciarul cu Regim Semideschis Vaslui refuză hrana şi scandează lozinci, în semn de solidaritate cu celelalte persoane private de libertate care protestează în închisorile din ţară, transmite corespndentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Penitenciarul cu Regim Semideschis Vaslui, deţinuţii refuză hrana şi au început să scandeze diferite lozinci, în sectorul destinat plimbărilor zilnice.

Protestul deţinuţilor de la Penitenciarul cu Regim Semideschis Vaslui are loc în semn de solidaritate cu celelalte persoane private de libertate care protestează în închisorile din ţară.

Penitenciarul din Vaslui, inaugurat în anul 2012, respectă standardele europene, fiind una din cele mai moderne astfel de instituţii din ţară. Camerele au trei sau patru paturi, sunt dotate cu televizoare şi băi. Pe fiecare etaj există sală de mese şi săli de recreere, bibliotecă şi sală de sport.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a anunţat, miercuri, că până acum, din cele 45 de unităţi de detenţie din România, în opt s-au înregistrat proteste ale deţinuţilor, manifestări violente existând la Penitenciarul Botoşani, în restul închisorilor condamnaţii protestând prin refuzul hranei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici