Revoluţionarii au primit de la premierul Emil Boc demiterea "penalului" Cutean

Condamnarea şefului Secretariatului pentru Problemele Revoluţionare, Emilian Cutean, a fost primită cu aplauze de aproape 200 de revoluţionari, care, revitalizaţi pentru că "Justiţia funcţionează!", au cerut în gura mare premierului Emil Boc "demiterea penalului".

19 afișări
Imaginea articolului Revoluţionarii au primit de la premierul Emil Boc demiterea "penalului" Cutean

Revoluţionarii au primit de la premierul Emil Boc demiterea "penalului" Cutean (Imagine arhivă: Ovidiu Andrei/Mediafax Foto)

La ora anunţată pentru pronunţare, pe holul Judecătoriei sectorului 1, în ochii jandarmilor responsabili de ordinea instanţei, tensiunea se citea în ochi. Aproape două sute de oameni aşteptau să audă sentinţa la care sperau de trei ani.

Adunarea din sală s-a liniştit complet, cartoanele de făcut aer s-au oprit şi foşnetele au încetat când s-a auzit fraza: "Execută pedeapsa cea mai grea, de cinci ani". Nici musca nu s-a mai auzit până la terminarea pronunţării, însă chiar când judecătorul a păşit afară din sală, ropotele de aplauze au răsunat în toată judecătoria.

O femeie cu bluză înflorată a scos dintr-o sacoşă un steag cu stema comunistă decupată. Mulţimea a aplaudat şi a strigat "Victorie!" până în stradă, unde au fost îmbrăţişări, felicitări şi poze făcute cu telefonul.

Însă bucuria a fost curmată brusc de propunerea de a merge la Guvern, la cei de "la cort" care fac greva foamei pentru demiterea lui Cutean din funcţie.

Trotuarul Guvernului se topea sub picioare. Unul dintre grevişti a ieşit din cort să spună că justiţia şi-a făcut datoria şi l-a condamnat pe Emilian Cutean. Un gălăţean l-a descris pe Cutean ridicându-şi vârful nasului în sus cu arătătorul: "Un încrezut!".

La comanda unuia dintre ei, revoluţionarii s-au îndreptat spre poarta Guvernului şi l-au cerut pe "Boc la dialog". Apoi au strigat că au avut dreptate. "Noi am câştigat, el a furat!". Când vacarmul a ajuns la cote greu de suportat pe colţul Palatului Victoria, a venit o promisiune că Boc va veni să discute cu ei.

Peste câteva minute, premierul a ieşit din instituţie, a urcat în maşină şi a plecat, declanşând huiduieli şi fluierături ca la stadion.

Peste aproximativ o oră Boc a anunţat la Parlament demiterea lui Cutean şi abia apoi a salutat în treacăt mulţimea de protestari.

Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat, luni, pe fostul deputat PSD Emilian Cutean la cinci ani de detenţie pentru că a prejudiciat Guvernul cu peste 200.000 de lei în perioada când condus prima dată Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor.

Emilian Cutean - reinstalat recent la conducerea Secretariatului de Stat - a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii aprilie 2006, de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), sub acuzaţia că a efectuat operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia sa, utilizând informaţii obţinute în virtutea acestei funcţii, precum şi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Decizia în cazul lui Cutean nu este definitivă, el putând să o conteste.

(Material realizat de Irina Dârlea, irina.darlea@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici