Risc de avalanşă de gradul al patrulea în Munţii Făgăraş

Meteorologii au anunţat că există risc de avalanşă de gradul al patrulea, din cinci posibile, la înălţimi mai mari de 1.800 de metri, în Munţii Făgăraş, avertizarea fiind valabilă până marţi seară, la ora 20.00.

46 afișări
Imaginea articolului Risc de avalanşă de gradul al patrulea în Munţii Făgăraş

Risc de avalanşă de gradul al patrulea în Munţii Făgăraş (Imagine: Sebastian David/Mediafax Foto)

Potrivit Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, avertizarea de risc de avalanşă a intrat în vigoare luni dimineaţă, la ora 08.00, şi este valabilă până marţi seară, la ora 20.00, pentru înălţimi mai mari de 1.800 de metri, în Munţii Făgăraş.

Conform meteorologilor, situaţia se datorează stratului de 60 de centimetri de zăpadă proaspătă, depusă în ultimele 48 de ore, stratul total de zăpadă de la Bâlea Lac fiind de 110 centimetri. În zonă este foarte frig, la ora 11.00 înregistrându-se minus 17 grade Celsius.

Salvamontiştii sibieni îi avertizează pe turişti să fie foarte atenţi, să nu se îndepărteze de cabane, să urce doar cu telecabina la munte şi să nu practice sporturile de iarnă.

În zona turistică Bâlea Lac, accesul la cabane se poate face doar cu telecabina de la Bâlea Cascadă. În căldarea Bâlea, deplasările trebuie făcute respectând toate condiţiile impuse de perioada în care riscul de avalanşă rămâne ridicat.

În plus, salvamontiştii recomandă turiştilor care se deplasează în zona montană să fie echipaţi specific perioadei de iarnă şi cu echipament de salvare din avalanşă - sondă de avalanşe, lopată de zăpadă şi dispozitiv electronic de căutare în avalanşă.

Interdicţiile se menţin pentru următoarele două zile, riscul de avalanşă rămânând constant.

Potrivit statisticilor, risc de avalanşă de gradul patru în Munţii Făgăraş nu s-a mai înregistrat din 13 martie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici