RISC DE AVALANŞĂ de gradul patru în Munţii Călimani, Ţibleş şi Rodnei. Recomandările salvamontiştilor

Salvamontiştii bistriţeni avertizează că riscul producerii de avalanşe în Munţii Rodnei, Călimani şi Ţibleş este de gradul patru, motiv pentru care atrag atenţia turiştilor să evite deplasările în golurile alpine.

429 afișări
Imaginea articolului RISC DE AVALANŞĂ de gradul patru în Munţii Călimani, Ţibleş şi Rodnei. Recomandările salvamontiştilor

RISC DE AVALANŞĂ de gradul patru în Munţii Călimani, Ţibleş şi Rodnei. Recomandările salvamontiştilor (Imagine: Ionel Iancu/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de Serviciul Public Salvamont Bistriţa-Năsăud, există risc ridicat de avalanşă, evaluat la gradul patru din cinci, din cauza cantităţilor mari de zăpadă proaspătă depusă în ultimul interval de timp.

"Le recomandăm turiştilor să evite deplasările către golurile alpine şi crestele montane din judeţul Bistriţa-Năsăud, iar cei care practică sporturi de iarnă să nu depăşească limitele pârtiilor amenajate în acest sens. Riscul ridicat de avalanşă (gradul 4) se va menţine pe perioada întregii săptămâni viitoare", se arată în comunicat.

Contactat telefonic, şeful Serviciului Public Salvamont, Mircea Baciu, a declarat că în zona de creastă este foarte multă zăpadă viscolită, depozitată pe văi, care poate pleca la vale în orice moment.

"În plus, vântul bate cu putere la munte şi există riscul să mişte aceste blocuri de zăpadă", a spus el.

Potrivit sursei citate, sâmbătă erau mai mulţi turişti pe pârtia de la Valea Blaznei, din Munţii Rodnei, iar în zona de creastă se aflau câţiva salvamontişti din Topliţa şi Dej care practicau schi de tură şi care au ales să meargă pe trasee sigure.

"În colegii noştri avem încredere, dar altor turişti nu le recomandăm acum să pornească pe munte fiindcă este extrem de riscant", a declarat Baciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici