Risc de avalanşe în zona Cota 2000 - Bâlea Lac, din Masivul Făgăraş

Salvamontiştii argeşeni au avertizat, miercuri, că în Masivul Făgăraş, în zona Cota 2000 - Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă depăşeşte doi metri şi jumătate, există riscul producerii de avalanşe, de nivel trei, pe o scară de pericol de la unu la cinci.

216 afișări
Imaginea articolului Risc de avalanşe în zona Cota 2000 - Bâlea Lac, din Masivul Făgăraş

Risc de avalanşe în zona Cota 2000 - Bâlea Lac, din Masivul Făgăraş

"De la Refugiul Cota 2000 au fost observate şi raportate avalanşe de structură de mari dimensiuni sub vârfurile Râiosu (2.395 de metri) şi Muşeteica (2.408 metri) care au afectat aproape tot versantul. Se pot declanşa avalanşe spontane, care vor antrena tot stratul de zăpadă, provocând scurgeri importante, care pot afecta inclusiv fondul forestier sau elementele de infrastructură. În masivul Piatra Craiului, nivelul de risc este de gradul trei şi am hotărât, având în vedere condiţiile date, ca toate traseele turistice din judeţul Argeş, indiferent de altitudine, să rămână închise", a declarat Ion Sănduloiu, şeful Serviciului Salvamont Argeş.

Sănduloiu a precizat că Scala Europeană de risc de avalanşe cuprinde cinci grade de pericol, gradul trei însemnând că pe numeroase pante suficient de înclinate stratul de zăpadă este mediu sau puţin stabilizat; declanşările fiind posibile chiar în condiţiile unei slabe supraîncărcări şi pe numeroase pante. În anumite situaţii, sunt posibile unele declanşări spontane de avalanşe medii şi câteodată chiar avalanşe mari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici