Risc însemnat de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi

Ministerul Mediului avertizează asupra riscului însemnat de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi, ca urmare a încălzirii vremii, care a determinat scăderea rezistenţei zăpezii.

1 afișare
Imaginea articolului Risc însemnat de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi

Risc însemnat de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi

Potrivit buletinului informativ de sâmbătă al Ministerului Mediului, stratul de zapadă s-a tasat uşor, în zonele adăpostite şi pe văi fiind formate troiene ce pot depăşi cu un metru stratul normal de zăpadă, iar în zona de creastă sunt prezente cornişe, unele de mari dimensiuni.

"În Munţii Făgăraş stratul de aproximativ 50 de centimetri de la suprafaţă are rezistenţa scăzută, este depus peste un strat vechi şi îngheţat, fiind alcătuit din cristale fine şi cu feţe plane între care s-au format deja legături slabe de coeziune. În Munţii Bucegi se regăseşte acelaşi gen de structură în stratul de la suprafaţă, cu grosimi în medie de 30-40 de centimetri", arată sursa citată.

Totodată, ministerul precizează că mai ales la altitudini de peste 1.800 de metri, stratul de 30-50 de centimetri de la suprafaţă este puţin stabil, existând riscul declanşării de avalanşe chiar şi printr-o slabă supraîncărcare (trecerea schiorilor, turiştilor sau ruperea cornişelor).

Pentru următoarele două zile, spune ministerul, există risc însemnat de avalanşă, precizând că sunt posibile unele declanşări spontane de avalanşe medii şi câteodat chiar avalanşe mari.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici