Riscul unui atac de cord, cu 37% mai mare în Ajunul Crăciunului - studiu

Un studiu desfăşurat pe o perioadă de mai bine de 15 ani, a scos la iveală faptul că şansele unui atac de cord erau cu 37% mai mari în Ajunul Crăciunului, cu 15% mai mari decât de obicei de Crăciun şi cu 20% mai mari în ziua de Anul Nou.

481 afișări
Imaginea articolului Riscul unui atac de cord, cu 37% mai mare în Ajunul Crăciunului - studiu

Riscul unui atac de cord, cu 37% mai mare în Ajunul Crăciunului - studiu

Emoţiile caracteristice acestei perioade, agitaţia determinată de pregătiri, întâlnirile cu prietenii sau rudele şi excepţiile făcute de la programul normal, pot deveni factori de risc pentru atacurile de cord, explică Dr. Valentin Leica, medic specialist cardiologie şi medicină internă în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

”Sărbătorile implică în principal o neglijare a tratamentului, oamenii sunt mult mai relaxaţi, uită de protocolul de zi cu zi al bolilor pe care le au. Trebuie să adaugăm că, atât alimentaţia bogată în calorii din perioada sărbătorilor, ce poate decompensa pacienţii, în special pacienţii diabetici, cât şi alcoolul care poate fi în exces, reprezintă factori suplimentari de risc pentru atacurile de cord survenite la pacienţi care se ştiu cu boli cardivasculare şi nu numai. Diabetul este un factor de risc foarte mare pentru bolile cardiovasculare, iar în acest fel începe un întreg lanţ vicios, care poate duce la agravarea stărilor iniţiale sau la un debut acut la pacienţii care nu se ştiau cu boli cardiovasculare”, declară Dr. Valentin Leica.

În plus, mesele îmbelşugate sau un pahar băut în plus la masa de Crăciun sunt văzute de mulţi români ca o normalitate de Sărbători, sub pretextul că sunt o excepţie făcută în cursul anului. Pentru unele categorii de persoane, aceste mici gesturi reprezintă un factor de risc suplimentar. Potrivit medicului cardiolog, este vorba în special de persoanele care au deja o boală coronariană sau un alt număr de factori de risc, precum diabet, consumul de nicotină, tensiune arterială mare, hipercolesterolemie. Istoricul medical, alăturat cu mese bogate în calorii, grăsimi, băuturi alcoolice în exces, în lipsa unei terapii adecvate, pot duce la afectarea unei boli cardiovasculare preexistentă sau la apariţia uneia noi.

”În cazul unei decompensări a factorilor de risc, pe fondul unei boli cardiovasculare deja existente, se poate trece direct în faza acută. Să nu uitam că factorii de risc sunt de multe ori nedureroşi, toţi factorii enumeraţi mai sus nu dor, iar când încep să îşi facă simţită prezenţa poate, de multe ori, este prea târziu sau poate pacientul este deja într-un stadiu acut”, explică Dr. Leica.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici