România a semnat Convenţia CoE privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor

Guvernul României a semnat vineri, la Strasbourg, prin ministrul Rovana Plumb, Convenţia CoE privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, ale cărei puncte cheie sunt prevenirea agresiunilor, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată a infractorilor.

635 afișări
Imaginea articolului România a semnat Convenţia CoE privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor

România a semnat Convenţia CoE privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor (Imagine: Shutterstock)

Evenimentul a avut loc în cadrul reuniunii reţelei parlamentare pentru combaterea violenţei împotriva femeilor din timpul lucrărilor sesiunii de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (CoE), care se încheie tot vineri, la Strasbourg, informează Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Potrivit sursei citate, Convenţia CoE privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice reprezintă tratatul internaţional cel mai cuprinzător care abordează această gravă violare a drepturilor omului, ale cărui puncte cheie sunt prevenirea violenţei, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată a infractorilor.

În acelaşi timp, Convenţia este primul tratat internaţional care conţine o definiţie a genului şi recunoaşte că femeile şi bărbaţii nu sunt doar diferenţiaţi din punct de vedere biologic, ci că există o categorie a genului, definită social, care le conferă acestora roluri şi comportamente specifice.

De asemenea, documentul semnat vineri de România introduce o serie de infracţiuni, precum sterilizarea forţată, mutilarea genitală a femeilor sau violenţa psihică. Neincriminate până acum, acestea vor trebui introduse ca infracţiuni în legislaţiile statelor semnatare ale Convenţiei.

În ceea ce priveşte componenta de prevenire, Convenţia prevede schimbarea atitudinilor şi rolurilor, precum şi combaterea stereotipurilor care fac ca violenţa împotriva femeilor să fie acceptată, instruirea de specialişti care să lucreze cu victimele sau includerea ca disciplină în programele şcolare, la toate nivelurile de educaţie a problematicii egalităţii, mai arată MMFPSPV.

Documentul presupune şi măsuri clare de protecţie pe care ţările semnatare trebuie să le ia pentru victimele fenomenului violenţei fizice şi psihice, cum ar fi înfiinţarea de servicii specializate care să ofere asistenţă medicală şi consiliere psihologică şi juridică victimelor şi copiilor lor, precum şi înfiinţarea de suficiente adăposturi pentru aceste victime.

Sub incidenţa Convenţiei intră femei şi fete din orice mediu social, indiferent de vârstă, rasă, religie, origine socială, statut de imigrant sau orientare sexuală.

În declaraţia făcută cu ocazia semnării documentului, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a afirmat că, odată cu semnarea Convenţiei de la Istanbul, femeile din România - victime ale violenţei fizice, psihice sau sexuale - nu trebuie să se mai simtă singure sau neputincioase în faţa unui fenomen criminal.

"Semnarea Convenţiei de la Istanbul reprezintă un pas firesc, pe care Guvernul României îl face pentru a veni în sprijinul victimelor violenţei domestice. Milioane de femei cad pradă acestui fenomen, pe care nu ezit să-l numesc criminal. (...) În calitate de ministru mandatat de premierul Victor Ponta să semnez acest act vital pentru femeile victime ale formelor de violenţă de gen, vreau să evidenţiez eforturile comune ale membrilor Guvernului României şi ale parlamentarilor noştri, care s-au luptat pentru ca România să devină unul dintre statele care semnează şi ratifică în mod prioritar acest document", a mai spus oficialul român.

Rovana Plumb a subliniat, cu acelaşi prilej, că România îşi asumă respectarea drepturilor fundamentale ale femeilor şi promovarea măsurilor active de eliminare a violenţei asupra acestora.

"Convenţia oferă tuturor statelor semnatare un cadru de prevenire şi de protecţie faţă de orice acte de violenţă asupra femeilor, dublat de sancţiuni ferme şi de acţiuni hotărâte împotriva celor care proliferează acest fenomen", a adăugat ministrul.

După semnarea documentului, ministrul Rovana Plumb a felicitat toate statele care până la acest moment au semnat şi ratificat Convenţia de la Istanbul şi a ţinut să îi asigure pe partenerii internaţionali că România va avea o politică de toleranţă zero faţă de orice acte de violenţă împotriva femeilor, mai menţionează aceeaşi sursă.

Până în prezent, Convenţia a fost semnată de 24 de state şi ratificată de alte 11.

Pe de altă parte, ministrul Rovana Plumb a avut, tot la Strasbourg, întâlniri cu Nils Muižnieks, comisar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Anne Brasseur, preşedintele Adunării Parlamentare a CoE, şi Gabriela Battaini-Dragoni, secretar general adjunct al CoE. În cadrul discuţiilor au fost abordate teme referitoare la protecţia femeilor faţă de multiplele tipuri de violenţă, promovarea drepturilor grupurilor vulnerabile şi a drepturilor omului în general.

Din delegaţia României prezentă la Strasbourg mai fac parte ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, şi secretarul de stat la Departamentul pentru Egalitate de Şanse, Ioana Cazacu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici