România cere oficial Ucrainei să permită accesul hidrologilor pe Prut şi Siret

România cere oficial Ucrainei, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), să permită accesul unor experţi hidrologi români pe secţiunile ucrainene ale Siretului şi Prutului, pentru a observa şi a evalua starea exactă a debitelor acestora şi pentru a putea contracara mai bine efectele inundaţiilor.

85 afișări
Imaginea articolului România cere oficial Ucrainei să permită accesul hidrologilor pe Prut şi Siret

România cere oficial Ucrainei să permită accesul hidrologilor pe Prut şi Siret (Imagine: Mediafax Foto)

Surse guvernamentale au declarat, luni după-amiază, agenţiei MEDIAFAX, că diplomaţii români vor înainta, în seara zilei de luni, o cerere oficială în acest sens, din partea României către autorităţile ucrainene.

"Avem comunicare cu ucrainenii doar pe debitele de pe graniţă. O să cerem să ni se permită să înceapă o inspecţie pe cursurile apelor care vin din nord, pentru a avea o imagine cât mai completă asupra situaţiei reale şi pentru a şti la ce să ne aşteptăm", au declarat sursele citate.

Ministrul David critica explicit, tot luni, comunicarea "foarte săracă" dintre autorităţile române şi cele ucrainene pe tema inundaţiilor din nordul Moldovei, precizând că informaţiile despre starea reală a debitelor au ajuns târziu la autorităţile române.

"Comunicarea cu ucrainenii este foarte săracă. Nu avem informaţii suficiente şi la timp din Ucraina, pentru a şti ce putem şi ce trebuie să facem noi, aici", a declarat, luni, ministrul David, aflat la Rădăuţi-Prut, din judeţul Botoşani, localitate distrusă în mare măsură de apele revărsate ale Prutului.

MAE a anunţat, luni, printr-un comunicat, remis MEDIAFAX, că ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu a avut, în cursul după-amiezii, o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Markiyan Kulyk.

"În cadrul întrevederii, la care a fost prezent şi Gheorghe Stoica, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, s-a discutat despre importanţa unei cooperări cât mai eficiente între autorităţile de resort române şi ucrainene pentru gestionarea efectelor recentelor inundaţii din zona de frontieră dintre cele două ţări. Partea română a propus părţii ucrainene realizarea unei evaluări comune de către specialiştii români şi ucraineni a situaţiei, a posibilelor evoluţii hidro-meteorologice şi a măsurilor care pot fi luate în continuare. În acest cadru, partea română a arătat că o echipă de experţi hidrologi este gata să se deplaseze în Ucraina, în zonele afectate şi a solicitat acceptul părţii ucrainene în acest sens", se arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici