România, lovită de fenomene meteo extreme: 38 de avertizări de vijelii şi inundaţii în doar nouă zile/ AVERTISMENTUL climatologilor

22 de avertizări de ploi, grindină, vânt şi 16 coduri hidrologice de inundaţii au fost emise în primele 9 zile ale lunii iunie, unele fiind cod roşu, ceea ce înseamnă pericol iminent. Climatologii atrag atenţia că vremea va fi la extreme şi în viitor şi asta din cauza schimbărilor la nivel global.

2026 afișări
Imaginea articolului România, lovită de fenomene meteo extreme: 38 de avertizări de vijelii şi inundaţii în doar nouă zile/ AVERTISMENTUL climatologilor

Furtunile se ţin lanţ : 38 de avertizări de vijelii şi inundaţii în 9 zile. Climatolog: Vor mai fi fenomene meteo extreme

În anul 2019, în România s-a înregistrat pentru prima data o tornadă. Iar primăvara şi primele zile de vară au adus sute de avertizări meteo şi hidrologice. În unele zile, autorităţile au emis şi câte nouă astfel de avertizări.

Perioada aceasta din an este în mod normal caracterizată de instabilitate mare dacă o comparăm cu celelalte luni ale anului totuşi intensitatea instabilităţilor a fost deosebită şi am avut de exemplu cantităţi de precipitaţii în luna mai aproape dublu faţă de normalul perioadei de referinţă 1981 – 2010, am avut inclusiv episoade de tornade. Explicaţia ţine de natura globală a schimbării climatice pentru că astfel de fenomene extreme sunt prezente peste tot în lume, evident depinzând de tipul de climă şi de regiune”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog, pentru MEDIAFAX.

Aceasta dă exemplul situaţiilor extreme înregistrate pe glob, cum ar fi inundaţiile din America de Sud şi temperaturile de 50-51 de grade în India şi Pakistan.

Vorbim de o creştere a intensităţii şi frecvenţei fenomenelor extreme peste tot în lume nu doar în România şi pentru aceste fenomene cauza intensificării şi creşterii frecvenţei poate fi legată de schimbarea climatică. Datorită încălzirii globale avem în sistemul terestru o cantitate mai mare de căldură reţinută şi o cantitate mai mare de umiditate în atmosferă. Şi căldura şi umiditatea în atmosferă sunt transferate dintr-o parte în alta a globului tocmai prin aceste manifestări ori dacă avem mai multă căldură este clar că manifestările vor fi extreme”, mai spune Roxana Bojariu.

Modificările climatologice au fost accelerate după a doua jumătate a secolului XX, iar avertismentul specialiştilor este legat în special de creşterea concentraţiei gazelor cu efect de seră.

”Ne putem aştepta la cantităţi de precipitaţii din ce în ce mai mari pe perioade din ce în ce mai scurte şi localizat şi asta înseamnă risc crescut pentru inundaţii rapide, ne putem aştepta la manifestări din ce în ce mai severe pentru episoade de grindină, inclusiv la modificări ale statisticii în cazul tornadelor. Dacă vorbim de alte zone de pe glob, de exemplu în cazul uraganelor se vorbeşte deja în zonele tropicale, de introducerea unei noi categorii. Până acum sunt 5 categorii pentru intensitatea uraganelor dar se pare că pe viitor vom avea nevoie de a şasea categorie tocmai pentru că există o tendinţă de creştere a intensităţii în cazul uraganelor. Pe de altă parte sunt modificări ce se petrec şi în distribuţia gheţii în Arctica, este din ce în ce mai redusă suprafaţa acoperită cu gheaţă acolo, există aceste reduceri ale masei şi ale dimensiunii gheţarilor continentali care au efecte asupra omului şi ecosistemelor. Vorbim practic de o reconfigurare a întregului sistem climatic”, a spus climatologul Roxana Bojariu.

Tocmai din cauza schimbărilor climatice, în momentul de faţă este aproapae imposibil să fie emisă o prognoză pe o perioadă mai lungă de două săptămâni.

Aşa cum arată informaţille acum, pe de altă parte există informaţii că am putea avea intervale caracteristice verii inclusiv în luna septembrie, deci o prelungire a verii. Aceste informaţii trebuie luate cu grijă, ele nu au un grad de realizare foarte ridicat şi este bine să urmărim actualizările iar pentru oameni cele mai informative rămân prognozele cu anticipaţie de câteva zile chiar prognozele de tip now-casting care îţi pot spune, chiar în cazul fenomenelor extreme, chiar dacă cu puţin timp înainte, dar îţi pot da informaţii ce te pot feri de neplăceri. Şi în această vară, şi în verile care vin ne putem aştepta la fenomene extreme, în toate anotimpurile în general”, a mai declarat Roxana Bojariu.

Avertizările emise în primele 9 zile din luna iunie de către Adminstraţia Naţională de Meteorologie:

Duminică, 9 iunie:
Cod portocaliu de ploi torenţiale şi vijelii în 6 judeţe. Capitala şi 17 judeţe, sub cod galben
Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 9 judeţe, până luni
Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 8 judeţe. Cod galben pe râuri din 35 de judeţe


Sâmbătă, 8 iunie
Cod portocaliu de ploi torenţiale, vânt, vijelii şi grindină în 11 judeţe
Atenţionare nowcasting de vreme severă, pentru Olt şi Vâlcea

Vineri, 7 iunie
Avertizare cod roşu de furtună şi grindină în Iaşi, Vaslui şi Sălaj
Cod roşu de furtună şi grindină în câteva localităţi din judeţul Neamţ
Cod galben de furtună şi grindină în 36 de judeţe
Cod galben de ploi în cinci judeţe din Transilvania
Cod roşu de inundaţii pe râul Valea Fâneţelor din judeţul Bihor
Cod roşu de inundaţii pe râul Miletin, din Iaşi
Cod portocaliu de inundaţii pe râul Valea Fâneţelor, din Bihor
Cod portocaliu de inundaţii pe râul Miletin, care trece prin judeţele Botoşani şi Iaşi

Joi, 6 iunie
Cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină în judeţele Timiş, Arad şi Bihor
Cod portocaliu de ploi şi grindină în Suceava, Cluj, Bacău şi Neamţ

Alertă meteo de ploi torenţiale până luni dimineaţa. Cod galben în 29 de judeţe
Cod portocaliu pe râuri din Harghita şi Bacău; cod galben în Suceava
Cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţul Timiş

Miercuri, 5 iunie
Cod portocaliu de furtună în judeţele Vaslui, Buzău, Galaţi şi Vrancea
Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre, sector aval Gruia

Marţi, 4 iunie
Imagini cu o tornadă în formare, surprinse în judeţul Braşov
Cod portocaliu de ploi pentru Bucureşti
Cod roşu de grindină şi vijelii în judeţul Vaslui
Cod portocaliu de ploi şi grindină în Moldova şi nord-estul Munteniei

Marţi, 4 iunie
Cod galben şi portocaliu de inundaţii pe Dunăre, sector aval de S.H.E.N. Portile de Fier – Zimnicea (judeţele Mehedinti, Dolj, Olt şi Teleorman), sector aval Isaccea şi ȋn Delta Dunării (judeţul Tulcea), până în 13 iunie

Luni, 3 iunie
Cod roşu de vijelii şi grindină de mari dimensiuni în judeţul Galaţi
Cod portocaliu de ploi torenţiale în 21 judeţe

Noi avertizări cod galben şi portocaliu de inundaţii pe râuri din 38 de judeţe
Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din şase judeţe: Iaşi, Vaslui, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi

Sâmbătă, 1 iunie
Cod portocaliu de ploi torenţiale în Harghita
Cod portocaliu de vreme rea la Iaşi
Cod portocaliu de vijelii şi grindină în judeţul Sibiu,
Cod portocaliu de ploi torenţiale în 11 judeţe
Cod galben de ceaţă în Alba, Harghita, Mureş şi Covasna
Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţul Alba
Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 16 judeţe
Cod roşu de inundaţii în judeţele Prahova şi Ialomiţa
Cod portocaliu de inundaţii pe cursul inferior al râului Prahova, ce străbate două judeţe
Alertă hidrologică în patru judeţe din Moldova

Taguri:
vreme,
avertizari,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici