România rămâne fără profesori. Peste 6.500 de profesori români au plecat să predea în afară, în ultimii 20 de ani

  • La 51 de ani, Manuela Pralea a decis să plece să predea în SUA.
  • Cătălin: Toţi prietenii şi toţi cei dragi sunt aici, nu am de ce să plec.
  • În ultimii 20 de ani, mii de profesori români au plecat să predea în străinătate.
5465 afișări
Imaginea articolului România rămâne fără profesori. Peste 6.500 de profesori români au plecat să predea în afară, în ultimii 20 de ani

România rămâne fără profesori. „Sarcina statului este să crească atractivitatea carierei didactice”

Îşi doresc să schimbe ceva la învăţământul românesc, dar când văd că nu se poate, aleg să profeseze în altă parte. Este cazul Manuelei Pralea, profesoară de matematică, care, supărată pe sistem, a plecat să predea în SUA. Spune că i-a fost greu să se adapteze la învăţământul de acolo, dar nu s-ar mai întoarce.
 
„Din toate punctele de vedere noi suntem la începutul experientei, iar aici ma simt într-adevăr într-un secol care este în timp cu ceea ce se întampla în plan mondial în termen de evoluţie. Lucrez cu resurse de înaltă calitate. Nu se compara cu resursele pe care le avem in Romania”, a spus Manuela Pralea, profesoară de matematică.
 
Cătălin Ciupală, însă, nu şi-a pierdut speranţa. Predă matematică la Colegiul "Andrei Şaguna" din Braşov şi spune că avem nevoie ca oamenii din învăţământ să rămână în ţară. Doar aşa se poate schimba ceva la şcoala românească. El are motive bine întemeiate pentru care nu vrea să plece.
 
„În primul rând prietenii, îmi place foarte mult aici, am o meserie bună, un loc de muncă foarte frumos, multe satisfacţii, toti prietenii si toţi cei dragi sunt aici, nu am de ce să plec”, a declarat Cătălin Ciupală, profesor de matematică.
 
Problema profesorilor din România nu este de ignorat. Peste 6.500 de profesori români au plecat să muncească în străinătate, în ultimii 20 de ani, conform unui raport al Comisiei Europene.
 
Alexandru Manda, expert în educaţie, vine cu soluţia. 
 
„Aici sarcina statului este să crească atractivitatea carierei didactice, să crească atractivitatea didactică prin măsuri concrete de sprijin şi de ordin salarial şi prin beneficii de formare etc.”, a afirmat Alexandru Manda, expert în educaţie.
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici