România şi Grecia intervin în procesul de la CEJ privind iniţiativa cetăţenească a Consiliului Naţional Secuiesc

România şi Grecia au formulat cereri de intervenţie în procesul de la Curtea Europeană de Justiţie, unde Consiliul Naţional Secuiesc a atacat refuzul Comisiei Europene de înregistrare a iniţiativei cetăţeneşti de impunere a unor standarde minimale privind drepturile minorităţilor în UE.

377 afișări
Imaginea articolului România şi Grecia intervin în procesul de la CEJ privind iniţiativa cetăţenească a Consiliului Naţional Secuiesc

România şi Grecia intervin în procesul de la CEJ privind iniţiativa cetăţenească a Consiliului Naţional Secuiesc (Imagine: Kiss Edit/Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că după Ungaria, care a cerut să intre în proces de partea CNS, şi Slovacia, care s-a declarat de partea Comisiei Europene, au formulat cereri de intervenţie şi România şi Grecia, acestea situându-se tot de partea CE.

"Am primit înştiinţare de la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg că România a depus o cerere intervenţie în proces, de partea Comisiei Europene, în 12 martie. Şi Grecia a formulat o astfel de cerere, tot de partea Comisiei, în 7 martie. În această etapă, există numai cererea de intervenţie, nu se specifică motivarea", a spus Izsak Balazs.

În luna octombrie 2013, preşedintele CNS anunţa că a primit de la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg confirmarea înregistrării acţiunii pe care a deschis-o după ce Comisia Europeană a refuzat înscrierea iniţiativei cetăţeneşti "Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi sustenabilitatea culturilor regionale", iniţiată de CNS în ianuarie 2013 şi care urmăreşte impunerea unor standarde minimale legate de drepturile minorităţilor în UE.

"Am avut o iniţiativă cetăţenească europeană care nu a fost înregistrată, deci Comisia Europeană a refuzat înregistrarea, am primit această motivare şi analizând motivarea CE am considerat că decizia de neînregistrare nu este legală, nu este întemeiată, contravine atât Regulamentului 211/2011 cât şi tratatelor Uniunii Europene. Am înaintat în acest sens o acţiune Curţii Europene de Justiţie în care am cerut anularea deciziei luate de CE şi obligarea CE să înregistreze iniţiativa cu titlul «Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi sustenabilitatea culturilor regionale»", explica Izsak.

Preşedintele CNS, Izsak Balazs, declara în 7 martie că Ungaria va interveni de partea CNS în procesul intentat Comisiei Europene de către organizaţie, pentru neînregistrarea iniţiativei cetăţeneşti cu titlul "Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi sustenabilitatea culturilor regionale", la CEJ, iar Slovacia a făcut la rândul său o cerere de intervenţie în acest proces, situându-se însă de partea Comisiei Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici