România şi SUA vor lansa o campanie privind vizele de intrare în SUA

Autorităţile române şi cele americane au convenit, joi, cu prilejul vizitei vicepreşedintelui Joe Biden, să lanseze o campanie de informare privind vizele pentru SUA, în scopul reducerii ratei de refuz la cererile de viză depuse de către cetăţenii români, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

301 afișări
Imaginea articolului România şi SUA vor lansa o campanie privind vizele de intrare în SUA

România şi SUA vor lansa o campanie privind vizele de intrare în SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Campania de informare asupra condiţiilor de obţinere a vizei va fi organizată în comun de către Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada SUA la Bucureşti, iar detaliile privind intervalul şi modalităţile de desfăşurare, precum şi sursele de finanţare vor fi stabilite în perioada următoare.

Potrivit surselor citate, rata mare a refuzului de viză în cazul solicitărilor adresate Ambasadei SUA de către cetăţenii români este cauzată de completarea greşită a formularelor, dar şi de faptul că aceleaşi persoane solicită viza de mai multe ori.

"Numărul de cereri efectuate de aceeaşi persoană este foarte mare. Persoanelor respective li se refuză viza, dar ele plătesc din noua taxa de procesare şi solicită de mai multe ori acordarea vizei. Autorităţile americane calculează însă rata refuzului la numărul de solicitări, indiferent dacă o singură persoană a aplicat pentru viză de ami multe ori", au precizta sursele citate.

Premierul interimar Emil Boc a declarat, joi seara, că în discuţia cu vicepreşedintele american Joe Biden a avansat varianta ca pentru cetăţenii români să fie eliminată, în viitor, obligativitatea vizelor de intrare pe teritoriul SUA şi a susţinut că a primit în acest sens "veşti încurajatoare".

Programul de acordare de vize pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în SUA-Visa Waiver Program a fost unul dintre principalele subiecte discutate de cei doi oficiali.

Statele Unite au reintrodus, începând din 1 iulie, pragul de refuz al cererilor de viză de 3 procente drept condiţie pentru admiterea în programul Visa Waiver, urmare a faptului că sistemul de monitorizare a ieşirilor de pe teritoriul SUA nu a putut fi implementat până la 30 iunie.

Potrivit statisticilor efectuate de Departamentul de Stat pentru anul fiscal 2008, autorităţile americane au eliberat 1.921 de vize de imigrare ("immigrant visa") pentru cetăţeni români şi alte 39.562 de vize de alt tip ("non-immigrant visa"). Dintre cele 1.921 de vize de imigrare acordate românilor, 662 au fost pentru "rudele imediate" ale unor cetăţeni americani : 249 pentru soţ/soţie, 93 pentru copii, 318 pentru unul din părinţi şi două pentru copii adoptaţi de cetăţeni americani.

De asemenea cifrele Departamentului de Stat indică o scădere importantă şi constantă a numărului de vize de imigrant acordate Românilor începând din 1999, de la 5.136 în anul fiscal 1999, la 4.826 în 2000, 4.208 în 2001, 2.557 în 2002 şi 1.921 în 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici