ORA DE VARA   România trece la ora de vară 2023. Schimbarea se va face sâmbătă noapte

România trece la ora de vară în noaptea de 25 spre 26 martie 2023. Ora 3 devine ora 4.

13304 afișări
Imaginea articolului România trece la ora de vară 2023. Schimbarea se va face sâmbătă noapte

România trece la ora de vară 2022. Schimbarea se va face sâmbătă noapte

Scurt istoric 

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii îşi dau ceasul cu o oră înainte, pentru că România trece la ora de vară. Ziua de 26 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore.

Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism.

În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

Circulaţia feroviară

Trecerea la ora de vară nu va afecta circulaţia trenurilor de călători, potrivit CFR.

.Astfel, începând de duminică 26 martie 2023,  activitatea de transport feroviar va tranzita la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00.

Ora de vară va dura până la data de 29 octombrie 2023, la ora 04:00.

În noaptea de 25/ 26 martie 2023, la nivel naţional trenurile de călători şi marfă vor fi îndrumate din staţiile de formare, până la ora 03:00, care devine ora 04:00.

Trenurile care au plecări programate între orele 03:01 şi 04:00 vor intra în circulaţie cu întârziere faţă de ora din livretul de mers.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici