Românii au frigidere şi maşini de spălat mai vechi de cinci ani

Un studiu privind dotările gospodăriilor din mediul urban româneasc şi comportamentele faţă de echipamentele electronice, solicitat de asociaţia Eco Tic, lansat joi, arată că majoritatea românilor au televizoare şi maşini de spălat mai vechi de cinci ani, dar îşi schimbă foarte des telefonul mobil.

341 afișări
Imaginea articolului Românii au frigidere şi maşini de spălat mai vechi de cinci ani

Românii au frigidere şi maşini de spălat mai vechi de cinci ani (Imagine: Mediafax Foto)

Cercetarea de piaţă lansată joi şi realizată de firma Daedalus Millward Brown pe un eşantion de peste o mie de persoane este o premieră pe piaţa românească, potrivit Cristinei Iordache, realizatoarea sondajului.

Scopul studiului a fost prezentarea atitudinii şi deschiderii românilor către reciclarea produselor electronice şi analizarea potenţialului pieţei. El a fost realizat între 2 şi 14 octombrie, în oraşe cu peste 50.000 de locuitori, vizând persoane care au achiziţionat un echipament electric sau electronic în ultimele 12 luni, a mai precizat Cristina Iordache, în cadrul unei conferinţe de presă de joi.

Potrivit rezultatelor cercetării, românii au în gospodării, în măsură foarte mare, frigidere, mixere, maşini de spălat, uscătoare de păr şi cuptoare cu microunde. În ceea ce privepte specifiul pe regiuni, moldovenii au mai puţine epilatoare decât restul ţării, în vreme ce bucureştenii au foarte multe periuţe de dinţi electrice. Aproape toate persoanele intervievate au televizor, telefon mobil, aspirator şi computer. Totodată, românii au mai multe aparate DVD decât radiouri.

Referitor la vechimea produselor electronice din casele românilor, cei mai mulţi au frigidere, hote, maşini de spălat, radiouri şi uscătoare de păr mai vechi de cinci ani de zile, în vreme ce maşina de spălat vase sau telefonul mobil nu au o vechime mai mare de şase luni.

Specifiul românilor este faptul că intenţionează să folosească majoritatea echipamentelor electrice sau electronice până la epuizare tehnică. Peste un sfert din orăşeni au în locuinţe aparate electrice sau electronice nefuncţionale, deoarece mulţi dintre aceştia nu ştiu ce să facă cu ele (68 la sută) sau intenţionează să le repare (31 la sută). Întrebaţi în ce condiţii ar renunţa la produsele stricate, cei intervievaţi au răspuns în proporţie de 44,7 la sută că ar dori o reducere la achiziţia unui aparat nou, iar 41,6 la sută ar vrea ca echipamentele stricate să fie preluate din faţa blocului.

Varujan Pambuccian, preşedinte la Comisia pentru Tehnologia Informaţiei şi Telecomunicaţiilor, a spus, în cadrul aceleiaşi conferinţe, că în ceea ce priveşte produsele ITC, oamenii nu mai caută durabilitatea, ci o imagine atractivă.

"Cel mai bun computer din lume a fost creat de Digital şi ei au dat faliment pentru că acestea nu se stricau. Aşa e normal, trăim într-o societate de consum, ele sunt obiecte cu încărcătură tehnologică, dar sunt de consum. Contează mai mult cum arată şi aşa e normal să se vândă tehnologia", a explicat Varujan Pambuccian.

În ceea ce priveşte sursele de informare în momentul în care vor să facă o achiziţie, românii utilizează cel mai des internetul (48 la sută) şi televizorul (31 la sută).

Preşedintele Eco Tic, Valentin Negoiţă, a mai anunţat, în timpul conferinţei, că asociaţia a încheiat un contract cu două lanţuri de magazine cu produse electrocasnice pe principiul "buyback". Acest lucru presupune că românii care au produse electrice sau electronice stricate le pot aduce la unul din magazine şi primesc o reducere de preţ de aproximativ 15 la sută la achiziţionarea unuia nou, indiferent de marcă sau vechime, dar din aceeaşi gamă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici