Românii sunt aşteptaţi, astăzi, la urne

Românii sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege primarii, consilierii locali şi judeţeni, precum şi preşedinţii Consiliilor Judeţene.

20 afișări
Imaginea articolului Românii sunt aşteptaţi, astăzi, la urne

Românii sunt aşteptaţi, astăzi, la urne (Imagine: Mediafax Foto)

Fiecare cetăţean cu drept de vot urmează să pună ştampila "VOTAT" pe candidatul sau pe lista de candidaţi de pe fiecare dintre cele patru buletine de vot

Conform Legii 67/2004 privind alegerea administraţiei publice locale, alegătorii îşi pot exprima dreptul de vot numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea şi unde sunt înscrişi în copia de pe listele electorale permanente, în copia de pe listele electorale complementare sau în lista suplimentară întocmită de primar.

Alegătorii pot vota începând cu ora 7.00, secţiile de votare urmând să fie închise la ora 21.00.

Potrivit unei hotărâri de interpretare dată de Biroul Electoral Central, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare sunt obligaţi să organizeze în aşa fel desfăşurarea procedurilor de votare, astfel încât să se înscrie în orele prevăzute expres de lege. Totuşi, potrivit interpretării date de BEC, persoanele care la ora 21.00 se vor afla în desfăşurarea diferitelor proceduri în sala în care sunt instalate cabinele de vot vor fi lăsate să îşi finalizeze votul.

Pentru a putea vota, cetăţeanul care a împlinit 18 ani până la data scrutinului va trebui să prezinte biroului electoral al secţiei de votare actul de identitate, în baza căruia va primi cele patru buletine de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT".

Potrivit precizărilor făcute de BEC, primarii asigură patru urne de vot în fiecare secţie de votare, câte una pentru primar, pentru consiliul local, pentru preşedintele consiliului judeţean (respectiv primarul general al municipiului Bucureşti) şi pentru consiliul judeţean (respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti).

Aşa cum prevăd reglementările privind scrutinul local, alegătorii vor vota separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pentru care optează.

Legea privind alegerile locale mai stipulează că prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Totuşi, alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, care să îl ajute să îşi exercite dreptul de vot.

Ca măsură de siguranţă, actul normativ menţionează că persoanele care candidează în circumscripţia în a cărei rază teritorială se află secţia de votare respectivă nu pot însoţi alte persoane în cabina de vot, în scopul de a le ajuta să voteze.

Potrivit unei hotărâri date de BEC, este interzis accesul în cabinele de vot cu orice fel de aparatură de înregistrare sau preluare de imagini, decizie luată pentru a putea fi împiedicate eventuale tentative de control asupra votului şi în vederea asigurării caracterului secret şi liber exprimat al acestuia.

De asemenea, preşedintele poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.

Pentru ca buletinul de vot sa fie valabil, alegătorii trebuie să se asigure că pe ultima pagină a acestuia este aplicată ştampila de control a secţiei de votare.

După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel ca pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în exterior şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă.

Potrivit prevederilor legale, îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

Dacă buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, menţionându-se acest lucru în procesul-verbal al operaţiunilor de votare.

După exercitarea dreptului de vot, în cazul alegătorilor care votează pe baza cărţii de identitate, pe verso-ul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea "votat" şi data scrutinului.

Pentru alegătorii netransportabili din cauză de boală sau de invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul, pentru ca acesta să îşi exercite dreptul de vot.

Această prevedere este valabilă şi pentru alegătorii netransportabili din cauză de boală sau de invaliditate care în ziua scrutinului sunt internaţi în spital, cu condiţia ca respectiva unitate spitalicească să se afle în aceeaşi localitate în care solicitantul domiciliază.

În aceste cazuri, solicitarea trebuie să fie făcută anterior datei votării şi trebuie să fie însoţită de acte medicale doveditoare.

Potrivit Legii 67/2004, aşa cum a fost ea modificată, vor fi considerate nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicată ştampila "VOTAT" sau la care ştampila este aplicată pe mai multe patrulatere.

Pe de altă parte, votul va fi considerat valabil în cazul în care, deşi ştampila aplicată a depăşit limitele patrulaterului, opţiunea alegătorului este evidentă.

De asemenea, nu vor fi considerate nule buletinele de vot care au fost introduse în altă urnă decât cea destinată de biroul electoral al secţiei de votare.

În ziua alegerilor, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii, în acest scop puterile lui fiind extinse şi în afara localului secţiei de votare, până la o distanţă de 500 metri.

Pentru menţinerea ordinii în localul secţiei de votare şi în împrejurimi, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are la dispoziţie mijloace de ordine puse la dispoziţie prin grija prefecţilor.

De altfel, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice, dar nu mai mult de o oră, măsura trebuind să fie anunţată anterior, prin afişare la uşa localului de vot, cu cel puţin o oră înainte. Legea prevede că, în timpul suspendării, urnele de votare, ştampilele, buletinele de vot şi toate lucrările biroului electoral rămân sub pază permanentă, iar membrii biroului nu pot părăsi sala de votare în acelaşi timp.

Pentru buna desfăşurarea a scrutinului, legiuitorul a prevăzut mai multe fapte care constituie contravenţie sau infracţiune.

Astfel, constituie infracţiune împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane şi promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat.

Tot infracţiuni sunt tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine faţă de cele votate de alegători, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum şi utilizarea unui act de identitate nul sau fals, dar şi atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale, ruperea sigiliilor, deschiderea urnelor înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, precum şi utilizarea urnei speciale în alte condiţii decât cele prevăzute de lege.

De asemenea, potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central, în ziua de duminică, între orele 7.00 şi 21.00 este interzisă comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare de 500 de metri, cu supravegherea respectării acestei prevederi legale fiind însărcinaţi reprezentanţii Ministerului Internelor şi Reformei administrative (poliţişti şi jandarmi).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici