Rus: S-au întocmit patru dosare penale legate de infracţiuni legate de referendum

Patru dosare penale care au în vedere infracţiuni privind împiedicarea dreptului de vot sau promisiunea de oferire de bani pentru vot au fost întocmite până în prezent, a declarat, miercuri, ministrul Administraţiei şi Internelor (MAI), Ioan Rus.

922 afișări
Imaginea articolului Rus: S-au întocmit patru dosare penale legate de infracţiuni legate de referendum

Rus: S-au întocmit patru dosare penale legate de infracţiuni legate de referendum

"Până în acest moment, avem patru dosare penale, în urma cercetărilor efectuate. Au fost semnalate 30 de incidente, la 21 dintre acestea fiind finalizată cercetarea. Cele mai multe incidente s-au produs în mediul urban, inclusiv în Bucureşti, unde au fost 12 incidente", a spus, miercuri, ministrul Rus, la şedinţa Comisiei de Transparenţă pentru Organizarea Referendumului, la care au participat şi reprezentanţi ai mai multor organizaţii neguvernamentale.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a precizat că în fiecare judeţ al ţării au fost trimişi ofiţeri ai Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), care supervizează activitatea inspectoratelor de poliţie judeţene.

Cu acelaşi prilej, Rus a reamintit că, la alegerile locale din 2012, au fost pentru prima oară arestate persoane pentru infracţiuni privind legea electorală, subliniind că autorităţile nu vor ezita nici acum să aplice legea.

IGPR a anunţat, miercuri, că poliţiştii de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui verifică în comune din judeţ dacă reprezentanţi ai primăriilor au reţinut cărţi de identitate ale unor persoane care primesc ajutor social pentru ca acestea să nu poată vota la referendum.

De asemenea, poliţiştii de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Buzău fac verificări în comuna Săpoca, unde sunt suspiciuni că mai mulţi localnici ar fi primit bani ca să nu voteze la referendum, dând în schimb, ca garanţie, actele de identitate.

Poliţiştii din Gorj s-au sesizat din oficiu, marţi, şi au deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări după ce presa a relatat că unor angajaţi ai unei unităţi minieri li s-ar fi luat cărţile de identitate de către conducere, pentru a nu putea participa la referendum, potrivit IPJ Gorj.

Verificări similare au avut loc judeţul Dolj, unde, potrivit oamenilor legii, nu s-au confirmat informaţiile potrivit cărora angajaţilor unei companii din Craiova le-ar fi fost oprite cărţile de identitate, pentru a nu putea vota la referendumul de duminică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici