Salariaţii până în 35 de ani, obligaţi să adere la Pilonul II în patru luni de la angajare

Persoanele care nu au împlinit vârsta de 35 de ani sunt obligate să adere la un fond de pensii administrat privat (Pilonul II) în termen de patru luni de la înscrierea în sistemul asigurărilor sociale de stat, a anunţat, marţi, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

115 afișări
Imaginea articolului Salariaţii până în 35 de ani, obligaţi să adere la Pilonul II în patru luni de la angajare

Salariaţii până în 35 de ani, obligaţi să adere la Pilonul II în patru luni de la angajare

Consiliul CSSPP a aprobat modificarea şi completarea Normei 18/2007 privind aderarea iniţială şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât actul normativ să conţină dispoziţii comune privind aderarea iniţială cât şi cea continuă.

"Data intrării în vigoare a modificării şi completării acestei norme va marca începerea procesului de aderare continuă în sistemul Pilonului II", se arată într-un comunicat al CSSPP remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Aderarea continuă este procesul prin care persoanele eligibile devin participanţi la un fond de pensii administrat privat (Pilonul II) din proprie iniţiativă, prin semnarea unui act individual de aderare sau prin repartizarea aleatorie de către CNPAS, ulterior procesului de aderare iniţială la fondurile de pensii administrate privat, care s-a încheiat la 17 ianuarie 2008.

"Potrivit noilor prevederi privind aderarea continuă şi evidenţa participanţilor în sistemul Pilonului II, persoanele eligibile, care nu au împlinit vârsta de 35 de ani, sunt obligate să adere la un fond de pensii administrat privat, în termen de 4 luni de la data la care devin eligibile. Persoanele eligibile cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani, pot să adere în orice moment la un fond de pensii administrat privat", se arată în comunicat.

Persoanele obligate să adere la un fond de pensii, dar care nu au semnat niciun act individual de aderare la un fond de pensii administrat privat, vor intra în procedura de repartizare aleatorie alături de cei care au semnat mai multe acte individuale de aderare.

"Procedura lunară de repartizare aleatorie va fi finalizată de către CNPAS până cel târziu în data de 20 a fiecărei luni", se precizează în comunicat.

CSSPP a stabilit că repartizarea aleatorie continuă va fi efectuată în funcţie de cota de piaţa a fiecărui fond de penii privat administrat şi nu în mod egal, aşa cum s-a propus iniţial în proiectul de modificare a Normei 18/2007.

Transferul la un alt fond de pensii administrat privat se poate solicita doar după plata primei contribuţii la fondul de pensii administrat privat la care o persoană a aderat sau la care a fost repartizată aleatoriu de către CNPAS.

Norma pentru modificarea şi completarea Normei 18/2007 privind aderarea iniţială şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare, va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial şi va fi disponibilă şi pe pagina de Internet a instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici