Salariile bugetarilor din administraţia locală se majorează cu 20%, iar ale artiştilor cu 50%. Creşte punctul de pensie şi pensia socială minim garantată. Impactul financiar, analizat de Guvern

Începând cu 1 februarie 2017, drepturile salariale ale personalului plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale au fost majorate cu 20% faţă de nivelul acordat/stabilit pentru luna ianuarie 2017, se arată în Ordonanţa adoptată vineri de Guvern. Documentul prevede si creşterea punctului de pensie cu 9% care va ajunge la 1000 de lei, iar pensia socială minim garantată va fi de 520 de lei.

64262 afișări
Imaginea articolului Salariile bugetarilor din administraţia locală se majorează cu 20%, iar ale artiştilor cu 50%. Creşte punctul de pensie şi pensia socială minim garantată. Impactul financiar, analizat de Guvern

De la 1 februarie salariile bugetarilor cresc cu 20%, iar ale artiştilor cu 50%

De al 1 februarie 2017, drepturile salariale ale personalului plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale vor fi majorate cu 20% faţă de nivelul acordat/stabilit pentru luna ianuarie 2017, se arată ordonanţa de urgenţă.

Nu intră sub incidenţa acestor prevederi, personalul care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene etc.

De asemenea, prevederile prezentului articol nu se aplică pentru indemnizaţiile de şedinţă de care beneficiază consilierii locali, respectiv consilierii judeţeni, potrivit legii.

“Se propune ca, începând cu data de 1 februarie 2017, pentru personalul care ocupă funcţii de specialitate artistică din cadrul instituţiiilor publice de spectacole sau concerte indiferent de subordonarea acestora, prevăzute în anexa IV Familia Ocupaţională de Funcţii Bugetare "CULTURĂ" la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, Capitolul I, litera b) respectiv - toate funcţiile prevăzute la punctul 1: artist liric operă/operetă, corist operă, prim-balerin, artist instrumentist, artist circ, actor (teatru, mânuitor păpuşimarionete), maestru (artist circ, corepetitor, cor, balet-dans), regizor artistic, dirijor, solist (vocal, balet, concertist, instrumentist), şef partidă, concertmaestru, scenograf, coregraf; funcţiile prevăzute la punctul 2: dirijor cor, artist liric (operetă, teatru muzical), corist, balerin, acompaniator, maestru de studii (balet, canto, muzical); funcţia de şef orchestră prevăzută la punctul 3; funcţiile prevăzute la punctul 4: dansator, asistent regie/scenografie; funcţiile prevăzute la punctul 5: dirijor, dirijor cor, maestru (balet-dans, cor, corepetitor, artist circ), concertmaestru, solist (vocal, balet, concertist, instrumentist), actor, artist circ, instrumentist, corist operă, actor, mânuitor păpuşi, corist, balerin, dansator, coregraf; funcţia de şef orchestra de la punctul 6, drepturile salariale să se majoreze cu 50% faţă de nivelul acordat/stabilit pentru luna ianuarie 2017”, se precizează în Nota de fundamentare.

Punctul de pensie va creşte cu 9% şi va fi de 1000 de lei, iar pensia socială minim garantată va fi de 520 de lei, se arată în ordonanţa proaspăt adoptată. 

Se menţionează că începând cu data de 1 iulie 2017, prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, valoarea punctului de pensie stabilit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, să se majoreze cu 9% şi să fie de 1000 de lei.

“Se are în vedere faptul că în perioada 2011-2012 nu s-a aplicat majorarea valorii punctului de pensie iar în anul 2017, pe fondul creşterii economice şi a gradului de ocupare a forţei de muncă, se încearcă o îndreptare parţială a acestui fapt”, se arată în Nota de fundamentare.

De asemenea, se propune ca începând cu 1 februarie 2017, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr.196/2009, cu modificările şi completările ulterioare, să fie de 520 de lei.

Impactul financiar al ordonanţei prin care cresc salariile bugetarilor, analizat de Guvern

În deschiderea şedinţei de Guvern, premierul, Sorin Mihai Grindeanu a făcut o evaluare a impactului financiar pe care îl va avea Ordonanţa de Urgenţă prin care se prevăd o serie de măsuri, cum ar fi creşterea salariilor bugetarilor şi creşterea punctului de pensie.

”Ca şi exemple pe care le-am extras: eliminarea plafonului CASS pentru cei cu salarii de peste cinci ori salariul mediu, aici avem undeva în jur de 36.000 de beneficiari. Veniturile cresc cu 500 de milioane lei, deci nu vorbim doar de cheltuieli, care ar acoperi eliminarea CASS pentru veniturile din investiţii şi alte activităţi şi, de asemenea, creşterea salariilor pentru sectorul de cultură pe care astăzi o adoptăm. 500 de milioane venituri pe partea asta cu plus, cheltuieli cu minus”, a declarat premierul.

Acesta a arătat că, va exista un plus de venituri de 1,4 miliarde prin eliminarea plafonului CAS pentru cei cu salarii de cinci ori mai mari, care ar acoperi creşterea pensiei minime de la 400 la 520 lei de la 1 martie, transportul gratuit CFR pentru toţi studenţii şi mai mult decât dublarea burselor, de la 83 la 201 lei.

“1,4 miliarde cu plus pe venituri, 1,4 mld pe aceste măriri. Creşterea salariului minim, de asemenea, de la 1 februarie, pe care-l adoptăm azi, de la 1250 lei la 1450 de lei, înseamnă un plus ca venituri de un miliard, care ar acoperi 70% din costurile generate de creşterea punctului de pensie de la 1 iulie la 1000 de lei. Sunt lucruri pe care vreau să le gestionaţi atent astfel încât această balanţă să o avem tot timpul în echilibru, domnule ministru (n.r. Ministrul Finanţelor). De asemenea, în perioada următoare vom mai adopta, conform calendarului pe care-l avem, măsuri de acest tip, nu doar noi, ci şi în Parlament. Măsuri pe Codul fiscal, astfel încât tot ceea ce ne-am angajat în faţa oamenilor să punem în practică”, a mai spus primul ministru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici