Săptămânal, un copil este victimă a incendiilor din neglijenţa părinţilor

Peste 1.260 de persoane au fost victime ale incendiilor în ultimii doi ani, dintre care 152 au fost copii, săptămânal un micuţ fiind victimă a focului din cauza neglijenţei părinţilor.

185 afișări
Imaginea articolului Săptămânal, un copil este victimă a incendiilor din neglijenţa părinţilor

Săptămânal, un copil este victimă a incendiilor din neglijenţa părinţilor (Imagine: Victor Ciupuliga/ Arhiva Mediafax Foto)

Majoritatea incidentelor au fost provocate de improvizaţii ori de utilizarea defectuoasă a mijloacelor de încălzire şi a instalaţiilor electrice. În acest context, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi E.ON au încheiat un protocol de colaborare pentru derularea, în comun, a unor campanii de informare, prevenire şi conştientizare, în special a părinţilor, asupra pericolelor în care sunt expuşi copiii atunci când sunt lăsaţi singuri în casă.

Protocolul semnat joi are ca obiectiv reducerea numărului incidentelor şi implicit al victimelor, campania urmând să se deruleze prin şcoli, timp de jumătate de an.

Statisticile IGSU arată că anual sute de persoane şi-au pierdut viaţa în incendii, intoxicaţii cu monoxid de carbon sau ca urmare a exploziilor.

Din cele aproximativ 40 de mii de incendii produse în România, în perioada 1 ianuarie 2010 - 31 iulie 2012, 56 la sută au avut loc în locuinţe şi gospodării, iar, din cele 1.263 de victime, 152 au fost copii.

Directorul general E.ON România, Frank Hajdinjak, a spus că este prima campanie de acest fel, dar că îşi doreşte ca aceasta să continue mai mult timp.

"Asemenea situaţii extraordinare şi nefericite nu pot să nu atragă atenţia asupra importanţei de a respecta cu stricteţe normele de siguranţă, consecinţele pot fi extrem de severe şi pot distruge viaţa noastră şi a familiilor noastre. Acest parteneriat cu IGSU reprezintă un pas major pentru compania noastră în cadrul eforturilor depuse constant în ultimii ani pentru prevenirea şi reducerea numărului evenimentelor tragice", a spus directorul general.

Cauzele incendiilor sunt multiple, pornind de la manevrarea necorespunzătoare a aparatelor casnice, a celor care funcţionează pe bază de gaz sau alte tipuri de combustibil, continuând cu utilizarea unor coşuri de fum fără protecţie, neetanşate sau obturate şi care nu permit evacuarea gazelor arse, până la lăsarea copiilor nesupravegheaţi în apropierea unei surse de foc deschis şi a echipamentelor electrice.

"În zona de activitate a E.ON gaz distribuţie numai în 2011 au decedat 23 de persoane din cauza asfixiei cu monoxid de carbon, iar alte 52 au fost la un pas de a-şi pierde viaţa din cauza intoxicaţiei. Totodată, în 2011, cinci pesoane şi-au pierdut viaţa, iar 12 au suferit arsuri grave în urma unor explozii sau incendii cauzate, în mare parte, de manevrarea greşită a aparatelor sau de improvizaţiile efectuate la instalaţiile interioare de alimentare cu gaz natural", a mai spus directorul general E.ON.

La rândul său, inspectorul general al IGSU, Marcel Sorin Lucaciu, a spus că din păcate în România nu există o cultură a securităţii.

"Există riscuri curente şi riscuri particulare, incendiul este un risc curent. Peste 200 de persoane decedează din cauza incendiilor produse prin neglijenţă şi, chiar dacă această campanie se adresează părinţilor, eu lansez un apel către copii să ceară familiei să nu fie lăsaţi singuri în casă", a spus Lucaciu.

Parteneriatul IGSU şi E.ON se va dezvolta pe mai multe componente, prima fiind campania naţională de informare şi educaţie preventivă "F.O.C. - Flăcările omoară copii" care a fost lansată joi.

Subsecretarul de stat Raed Arafat, prezent la lansarea campaniei, a spus că elicopterele sau ambulanţele SMURD transportă cel puţin un copil pe săptămână rănit grav într-un incendiu. Costurile pentru îngrijirea unui copil se ridică la sute de mii de euro şi de cele mai multe ori aceştia rămân cu sechele.

"Din nefericire, avem aproape un caz pe săptămână în care copii ajung la spital cu răni foarte grave. Nu este vorba numai de incendii ci şi de apă fierbinte. Această campanie este reală şi are ca scop salvarea de vieţi", a spus subsecretarul de stat.

Campania se va desfăşura prin spoturi publicitare, acţiuni în şcoli, acţiuni mass-media.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici