Şapte craioveni, acuzaţi de fraude la ATM-uri, prinşi în urma unor percheziţii

Şapte persoane din Craiova, suspectate că au efectuat retrageri frauduloase de numerar prin intermediul unor carduri clonate, au fost depistate în urma unor percheziţii derulate în urmă cu o zi.

135 afișări
Imaginea articolului Şapte craioveni, acuzaţi de fraude la ATM-uri, prinşi în urma unor percheziţii

Şapte craioveni, acuzaţi de fraude la ATM-uri, prinşi în urma unor percheziţii (Imagine: Shutterstock)

Cei şapte - cu vârste cuprinse între 21 şi 29 de ani - fac parte dintr-o grupare specializată în confecţionarea de echipamente de copiere a cardurilor bancare la ATM-uri, falsificarea instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de retrageri frauduloase de numerar.

Percheziţiile au avut loc, miercuri, în Craiova, la locuinţele celor şapte.

În urma acestor activităţi au fost identificate şi ridicate componente electronice şi dispozitive destinate fraudării cardurilor bancare, carduri falsificate, hard-disck- uri, medii de stocare optice, laptopuri, articole vestimentare purtate de cei în cauză în momentul instalării dispozitivelor la ATM-uri.

Anchetatorii au stabilit că suspecţii confecţionau echipamente electronice, le asamblau şi realizau dispozitive identice ca mărime şi culoare cu părţile componente ale bancomatelor. Dispozitivele în cauză erau instalate pe ATM-uri, unde astfel erau copiate informaţiile de pe banda magnetică a cardurilor, precum şi codul PIN aferent.

Datele obţinute erau prelucrate şi inscripţionate pe cartele PVC cu bandă magnetică sau pe cartele de metrou şi ulterior erau folosite pentru retrageri frauduloase de numerar la ATM-uri din ţară.

Începând cu luna aprilie 2011, membrii grupării sunt suspectaţi că au instalat de 10 ori dispozitive de skimming la ATM-uri din Bucureşti, Piteşti, Cluj-Napoca, Turnu Severin şi Râmnicu Vâlcea.

În urma retragerilor frauduloase de numerar efectuate cu clone ale cardurilor bancare copiate a fost creat un prejudiciu estimat până în prezent la 50.000 lei.

Cei şapte suspecţi sunt cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, falsificarea instrumentelor de plată electronică, punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică falsificate, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces neautorizat la un sistem informatics.

Cinci dintre ei au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând să fie prezentaţi magistraţilor Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. Pentru doi dintre ei vor fi solicitate mandate de arestare preventivă în lipsă, întrucât se sustrag urmăririi penale.

Poliţiştii BCCO Bucureşti şi procurorii DIICOT - Structura Centrală continuă cercetările în cauză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici