Şapte dosare penale de dare de mită la Poliţia de Frontieră Vaslui în 2012, dublu faţă de 2011

Şapte dosare penale de dare de mită au fost întocmite, în mai puţin de două luni, în Vama Albiţa, pe numele unor cetăţeni din Republica Moldova care au încercat să ofere diverse sume de bani poliţiştilor de frontieră vasluieni, numărul dosarelor fiind dublu faţă de anul trecut.

107 afișări
Imaginea articolului Şapte dosare penale de dare de mită la Poliţia de Frontieră Vaslui în 2012, dublu faţă de 2011

Şapte dosare penale de dare de mită la Poliţia de Frontieră Vaslui în 2012, dublu faţă de 2011 (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Biroul Judeţean Anticorupţie Vaslui a întocmit, în mai puţin de două luni, şapte dosare penale pentru dare de mită pe numele unor cetăţeni din Republica Moldova care au încercat să ofere diverse sume de bani poliţiştilor de frontieră vasluieni pentru a li se permite tranzitarea ilegală a Vămii Albiţa, transmite corespondentul MEDIAFAX

Creşterea faptelor de corupţie la frontieră este semnificativă comparativ cu 2011, când au fost raportate de către poliţiştii de frontieră trei fapte de dare de mită.

Potrivit conducerii Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Vaslui, această creştere se datorează intensificării activităţilor de prevenire a unor fapte de corupţie în rândul poliţiştilor de frontieră.

"Creşterea valorilor de trafic şi, implicit, creşterea timpilor de aşteptare au determinat anumiţi participanţi la trafic să spere că, oferind poliţiştilor de frontieră vasluieni aflaţi la control diverse sume de bani drept mită, li se va facilita intrarea în ţară într-un timp mai scurt. Totodată, la nivelul structurii, în colaborare cu instituţiile abilitate ale statului, au fost intensificate activităţile de prevenire a personalului propriu în ceea ce priveşte săvârşirea de acte sau fapte de corupţie. Cazuistica demonstrează că măsurile dispuse faţă de personalul propriu care a săvârşit fapte neconforme cu statutul de poliţist au fost aplicate cu fermitate şi exigenţă", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al STPF Vaslui, Irina Mirică.

Potrivit sursei citate, sumele oferite de cetăţenii moldoveni drept mită la controlul de frontieră variază între 5 şi 50 de euro. Aceşti bani erau puşi, de regulă, în paşapoarte, cu scopul, printre altele, de a li se permite intrarea în ţară, deşi nu au aveau documentele în regulă sau pentru a introduce în România produse accizabile, cu precădere ţigări nedeclarate şi ascunse în locuri special amenajate în autoturismele pe care le conduceau.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici