Sârbu: Pentru majorarea punctului de pensie la 45% este nevoie şi de o decizie politică

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, susţine că majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut rămâne principala preocupare a Guvernului, menţionând că pentru realizarea acestui obiectiv e nevoie şi de o decizie politică, care va fi luată după ce se va stabili de unde pot fi obţinuţi banii.

15 afișări
Imaginea articolului Sârbu: Pentru majorarea punctului de pensie la 45% este nevoie şi de o decizie politică

Sârbu: Pentru majorarea punctului de pensie la 45% este nevoie şi de o decizie politică (Imagine: Mediafax Foto)

Marian Sârbu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că respectarea prevederilor programului de guvernare potrivit cărora punctul de pensie ar trebui să ajungă la 45 la sută din salariul mediu brut rămâne principalul punct pe care doreşte să îl realizeze în domeniul pensiilor, menţionând însă că acest lucru va fi influenţat şi de decizia politică.

"Urmează să se ia şi o decizie politică în acest sens şi să stabilim şi de unde vom obţine banii", a precizat Sârbu.

Reprezentanţii sindicatelor, patronatelor şi Guvernului au constituit trei comisii de lucru pe economie, finanţe şi muncă, pentru a definitiva un pachet concret de măsuri urgente anticriză până în 22 ianuarie.

La ultima întâlnire, de joi seară, de la Ministerul Muncii, reprezentanţi ai sindicatelelor, patronatelor şi Guvernului au luat în discuţie creşterea pensiilor, a asigurărilor sociale şi a salariilor.

Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, la finalul discuţiilor, că în privinţa pensiilor, sindicaliştii au propus unele măsuri pentru găsirea de resurse financiare la bugetul de pensii.

"În prezent, conform legii, 0,5 la sută din contribuţia de la asigurări sociale merg la pilonul doi de pensii, iar noi am propus ca acest procent să rămână la pilonul unu, astfel încât punctul de pensie să poată creşte la 45 la sută", a explicat Hossu.

Sindicatele cer Guvernului, ca măsuri anticriză, asigurarea unei pensii minime de 350 de lei, modificarea Legii pensiilor şi menţinerea legislaţiei privind valoarea punctului de pensiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici