Şase kilograme de aur, 27 de maşini de lux şi 70.000 euro, ridicaţi după percheziţiile din Sinteşti

Şase kilograme de aur, 27 de autoturisme de lux şi 70.000 de euro au fost ridicaţi de poliţişti, duminică, în urma percheziţiilor care au avut loc în localitatea Sinteşti din judeţul Ilfov, iar până în prezent cinci persoane au fost reţinute în acest caz, susţin surse din cadrul anchetatorilor.

1934 afișări
Imaginea articolului Şase kilograme de aur, 27 de maşini de lux şi 70.000 euro, ridicaţi după percheziţiile din Sinteşti

Şase kilograme de aur, 27 de maşini de lux şi 70.000 euro, ridicaţi după percheziţiile din Sinteşti (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Conform surselor citate, oamenii legii au ridicat peste 70.000 de euro, şase kilograme de aur şi 27 de maşini de la locuinţe din localitatea ilfoveană Sinteşti.

De asemenea, până în prezent cinci persoane au fost reţinute în acest caz şi urmează să fie prezentate Tribunalului Călăraşi cu propunere de arestare preventivă, mai susţin sursele citate.

La ora transmiterii acestei ştiri, audierilor de la sediul DIICOT continuă.

Un număr de 38 de persoane sunt cercetate în cazul percheziţiilor făcute duminică la Sinteşti-Ilfov, fiind suspectate că au dat bani cu camătă, care erau recuperaţi ulterior din credite bancare obţinute cu acte falsificate, informa DIICOT.

Potrivit sursei citate, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Călăraşi, au făcut, duminică, în localitatea Sinteşti din Ilfov, 80 de percheziţii domiciliare, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în obţinerea unor beneficii financiare substanţiale, prin săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.

Membrii grupării, susţin anchetatorii, au realizat o activitate infracţională conexă faptelor pentru care se efectuează cercetări în dosarul penal instrumentat de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Bucureşti, privind comiterea unor fraude bancare de proporţii, sub coordonarea liderilor Mihai Stan şi Ruse Daniel.

Astfel, arată DIICOT, o parte din membrii grupării acordau împrumuturi percepând dobânzi cuprinse între 7 şi 40% pe lună, fără a declara organelor fiscale veniturile astfel realizate. Sumele împrumutate şi dobânzile pretinse erau recuperate ulterior prin contractarea de către debitori a unor împrumuturi bancare, creditele fiind obţinute prin utilizarea unor documente falsificate.

Prejudiciul cauzat în acest caz este estimat la peste 15 milioane de euro, potrivit procurorilor.

Ancheta în acest caz vizează 38 de învinuiţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Cei 38 urmau să fie duşi la audieri.

Suportul informativ al acţiunii de duminică a fost asigurat de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) preciza anterior că, tot duminică, au loc percheziţii în Bucureşti, Ploieşti şi în judeţele Constanţa, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi.

Surse judiciare declarau, pentru MEDIAFAX, că şi aceste percheziţii sunt legate de continuarea anchetei privind fraudele bancare ale grupării Stan-Ruse.

Potrivit IGPR, au fost emise 86 de mandate de aducere, suspecţii fiind duşi la audieri la DIICOT Călăraşi.

La acţiunea de duminică au participat peste 200 de poliţişti şi un elicopter al MAI.

Mihai Stan şi Daniel Ruse sunt arestaţi preventiv din toamna anului trecut, într-un dosar privind fraude bancare de 22 de milioane de euro.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) informa atunci că învinuiţii din dosarul fraudelor bancare ale grupării Stan-Ruse sunt acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupării.

Din cauza complexităţii dosarului, 38 de persoane sunt cercetate la Bucureşti de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru o înşelăciune de şapte milioane de euro, iar alte zece persoane sunt anchetate la Călăraşi pentru fraude de 15 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici