Video Saşii au făcut paradă la Bistriţa. Întâlnirea celui de-al patrulea cel mai numeros grup etnic din România

Peste 1.500 de saşi din ţară şi străinătate participă, în acest weekend, în Bistriţa, la „Sachsentreffen”, Întâlnirea saşilor de pretutindeni, eveniment ajuns la a 29-a ediţie. Unul dintre cei care a revenit în oraş cu această ocazie este Rainhold Erick Kohlruss, plecat din ţară de 60 de ani.

1080 afișări

Unul dintre saşii care a revenit în aceste zile la Bistriţa, la Întâlnirea saşilor de pretutindeni, este Rainhold Erick Kohlruss, plecat forţat în urmă cu 60 de ani din România.

El face parte dintre o veche familie săsească cu tradiţie din Bistriţa, care deţinea una dintre cele mai importante carmangerii din oraş. Ori de câte ori are ocazia şi ajunge în Bistriţa nu ratează o vizită prin clădirile unde şi-a petrecut copilăria, unde a fost fabrica părinţilor săi sau locuinţa bunicilor.

„Eu m-am născut aici în anul 1929, aici la Bistriţa şi am trăit aici 40 de ani şi în 1969 am emigrat în Germania fiindcă situaţia atunci pentru noi a fost de felul acela. Eu am frecventat liceul Luteran din Bistriţa. Din 1969, de când am plecat, am venit cam de 25 de ori în România şi la Bistriţa vin foarte des, mai des decât în restul Transilvaniei pentru că aici a fost casa mea. Când vin la Bistriţa fac turul oraşului şi mă bucur de fiecare dată că se întâmplă ceva şi mă simt ca acasă", a povestit Rainhold Erick Kohlruss.

Anul acesta a reuşit să ajungă şi la locuinţa unde şi-a petrecut o bună parte din copilărie, în centrul istoric al oraşului, unde au locuit bunicii săi, care deţineau la acea vreme un magazin. În clădire funcţionează acum o ciocolaterie, iar proprietarii sunt extrem de pasionaţi de istoricul imobilului.

„Asta a fost prăvălia strămoşilor mei, a fost magazin de mezeluri, de conserve şi salamuri. Făcem un salam de iarnă, asemănător cu cel de Sibiu, de astăzi. Pe timpuri au fost două fabrici la Bistriţa care au făcut acest salam, una era fabrica tatălui meu. Sus, la etaj, locuiau bunicii mei", şi-a amintit Rainhold Erick Kohlruss.

El este unul dintre cei 1.500 de saşi care participă în acest weekend la Bistriţa la marea sărbătoare de toamnă a saşilor de pretutindeni „Sachsentreffen”, eveniment ajuns la a 29-a ediţie.

În cadrul acestei întâlniri au fost organizate expoziţii, prezentări de carte, slujbe la Biserica Evanghelică, dar şi o paradă a portului popular săsesc şi un târg tradiţional.

„La Bistriţa sunt prezenţi saşi cu origini din Bistriţa şi din împrejurimile oraşului. Au venit acasă, la Bistriţa, să se distreze şi să comemorăm cei 75 de ani care se împlinesc de când la Bistriţa a început Exodul Saşilor. Sunt şi saşi din alte zone, din Braşov, din Sibiu”, a explicat Hans Franchy, preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria.

În septembrie 2019, se împlinesc 75 de ani de la exodul celor 40.000 de saşi care locuiau în Bistriţa-Năsăud, în urma invaziei trupelor sovietice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici