Scandalul tablourilor false: autorităţile iau urma experţilor acreditaţi

  • Experţii acreditaţi nu sunt angajaţii Ministerului Culturii, anunţă reprezentanţii instituţiei.
  • Precizările au fost făcute în condiţiile în care reprezentantul unei galerii de artă, acreditat de minister, este bănuit că a comercializat mai multe tablouri atribuite în mod fals unor pictori celebri.
390 afișări
Imaginea articolului Scandalul tablourilor false: autorităţile iau urma experţilor acreditaţi

Scandalul tablourilor false: se ia urma experţiilor acreditaţi

Ministerul Culturii a anunţat că nu este implicat în comercializarea şi expertizarea bunurilor culturale vizate de acţiunea poliţiştilor şi că experţii nu sunt angajaţii instituţiei.

„În ceea ce priveşte vânzarea şi expertizarea bunurilor culturale mobile, respectarea prevederilor legale revine agentului economic autorizat care comercializează bunurile culturale mobile şi expertului acreditat care întocmeşte raportul de expertiză. Ministerul Culturii acreditează experţi în domeniul patrimoniului cultural mobil, cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor. Experţii acreditaţi nu sunt angajaţi ai Ministerului Culturii”, au anunţat reprezentanţii Ministerului Culturii.

Ministerul Culturii precizează că poate dispune retragerea autorizaţiei de funcţionare a agentului economic autorizat să comercializeze bunuri, respectiv a atestatului de expert în domeniul patrimoniului cultural mobil.

Joi, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorului şef secţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, au efectuat 10 percheziţii domiciliare, la sediul unei instituţii de cultură şi locuinţele şi sediile unor persoane fizice şi juridice, situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Iaşi şi Botoşani.

Mai multe tablouri atribuite în mod fals unor pictori celebri precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu şi Ştefan Luchian ar fi fost comercializate de reprezentantul unei galerii de artă din Bucureşti.

Anchetatorii au anunţat că pentru comercializarea tablourilor false, lucrările artistice ar fi fost însoţite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii. În documente se menţiona în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparţinut acestora.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici