Video Schimb de replici Băsescu - Pivniceru la CSM

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Mona Pivniceru, a avut, joi, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, un lung schimb de replici cu şeful statului, pe care l-a acuzat că dă semnale care pot fi catalogate drept interferenţe în justiţie.

1749 afişări

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut un discurs laînceputul şedinţei CSM, după care le-a urat magistraţilor "succesşi o zi bună".

Mona Pivniceru a intervenit şi i-a cerut şefuluistatului să nu plece de la şedinţă, pentru a-i ajuta pecei de la CSM în rezolvarea problemelor din justiţie. "Nu aveţirăbdare să discutaţi cu noi? Dacă prezidaţi această şedinţă, aveţirăbdare să ascultaţi punctul nostru de vedere (...) Aveţi măcaraparenţa că ne ascultaţi şi pe noi", i-a spus Pivniceru luiBăsescu, iar acesta a replicat: "Doamnă, păi vă ascult latelevizor, când apăreţi la televizor mă uit la dumneavoastră ca laDumnezeu".

Preşedintele AMR a spus că prin atitudinile şi declaraţiilesale, şeful statului dă semnale că intervine în actul dejustiţie şi, în aceste condiţii, publicul se poate întrebadacă în România mai există independenţa justiţiei.

Mona Pivniceru a dat ca exemplu chiar declaraţiile preşedinteluifăcute, marţi, la adresa procurorului general Laura CodruţaKovesi. Ea a spus că preşedintele Traian Băsescu aintervenit într-un proces faţă de una din părţile implicate,referindu-se la replicile date de şeful statului la adresaprocurorului general.

Preşedintele AMR a mai spus că ieşirile preşedintelui şi alealtor oameni politici nu pot fi caracterizate prin respect faţă desituaţia magistraţilor, afirmând că tocmai şeful statuluieste cel care discreditează.

Pivniceru a arătat că statul nu îşi execută obligaţiilefaţă de magistraţi, "preşedintele îi face corupţi, alţii,idioţi", şi că astfel nu poate exista normalitate în sistem.

Preşedintele Traian Băsescu a replicat cămagistaţii trebuie să reia activitatea, iar legea pe teritoriulRomâniei trebuie respectată.

"S-a discutat la Cotroceni cu CSM, s-au găsit soluţii definanţare a justiţiei odată cu rectificarea bugetară. Orice altăcondiţionare nu e decât un fel de demonstraţie. Am mai spus, şirepet, independenţa justiţiei nu e independenţă faţă de lege", aspus Băsescu.

Pivniceru i-a vorbit lui Băsescu, la CSM, despre faptul căjudecătorii au o activitate foarte grea, în condiţiile în care aufoarte multe cazuri de judecat, într-o mare de prevederilegislative contradictorii. Ea i-a spus şefului statului că estedispusă să organizeze o simulare de proces, la care să participeTraian Băsescu, menţionând că astfel ar putea înţelege şipreşedintele cât de grea este activitatea de judecător. Replicapreşedintelui a fost promptă: "V-aş condamna imediat, doamnă, dacăeu aş fi judecător", la care Pivniceru a răspuns că se referea laun proces civil.

"Şi structura dumneavoastră pledează pentru (aşa ceva-n.r.)...(...) Eu insist să preparăm o şedinţă de judecată, să vedeţi care etimpul sau volumul de muncă pe care îl desfăşoară un judecător, săintrăm în şedinţa de judecată şi să formulaţi o sentinţă. Dupăacest periplu veţi avea reprezentarea, cel puţin minimală, a ceeace înseamnă activitatea unui judecător", a adăugat MonaPivniceru.

La ora 10.40, sonorizarea pe ecranele din centrul de presă de laCSM a fost întreruptă, ceea ce a provocat nemulţumire în rândulcelor aproximativ 30 de magistraţi ce asistau de acolo ladiscuţiile dintre preşedintele Traian Băsescu şi membriiConsiliului privind problemele din justiţie.

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România a declarat,înaintea şedinţei CSM, că preşedintele Traian Băsescu a intervenit în actul dejustiţie atunci când l-a "smotocit" pe procurorulgeneral al României cu privire la dosarele revoluţiei şimineriadelor.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici