Schimbarea echipei manageriale de la Spitalul Sfântul Pantelimon, luată în calcul de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, marţi, că are în vedere schimbarea echipei manageriale de la spitalul Pantelimon din Capitală, după ce, în urmă cu aproximativ două săptămâni, un pacient a murit din cauza unei transfuzii administrate greşit de către o asistentă.

643 afișări
Imaginea articolului Schimbarea echipei manageriale de la Spitalul Sfântul Pantelimon, luată în calcul de ministrul Sănătăţii

Schimbarea echipei manageriale de la Spitalul Sfântul Pantelimon, luată în calcul de ministrul Sănătăţii

"Am citit aseară raportul şi, în afară de lucrurile ştiute cu privire la greşeala pe care a făcut-o cadrul medical care a administrat trasfuzia, colegii mei de la inspecţie au identificat şi probleme manageriale, probleme de aprovizionare cu echipanemte de idenificare a sângelui şi probleme legate de proceduri cu privire la ultimul control înainte de administrarea perfuziei, motiv pentru care vom gândi şi măsuri în acest sens, luăm în discuţie inclusiv schimbarea echipei manageriale", a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Florian Bodog a explicat că a găsit mai multe nereguli la spitalul Sfântul Panteliomn, în special legate de tranfuzii.

"Vorbim despre probleme legate de transfuzie, procedura de trasfuzie, vorbim despre faptul că persoana respectivă, cu toate că avea în fişa postului atribuţii de administrare de transfuzii de sânge, nu avea pregătire în acest sens şi vorbim despre faptul că nu au fost asigurate acele cartele pentru controlul final la patul pacientului înainte de administrarea sângelui. Sancţiunile aplicate au fost propuse de inspecţie, în limita legii, alte sancţiuni le pot face doar organele abilitate în acest sens. Astăzi voi avea o discuţie cu colegii mei din direcţiile din minister şi vom lua o decizie în acest sens", a adăugat ministrul Sănătăţii.

În urmă cu aproximativ o săptămână, un pacient de 66 de ani a decedat după ce o asistentă de la spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti i-a administrat o transfuzie de sânge destinată altui bolnav. În urma acestui incident, spitalul, dar şi Direcţia de Sănătate Publică au demarat câte o anchetă, iar prima măsură luată a fost suspendarea, pe durata anchetelor, din funcţie a asistentei care a greşit transfuzia şi amendarea ei cu suma de 1.000 de lei.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a mai declarat, marţi, că urmează să numească marţi un nou manager pentru Institutul Cantacuzino, fosta conducere demisionând dupa ce Institutul a trecut în administrarea ministerului Sănătăţii.

"Momentan, Institutul Cantacuzino nu are conducere. Este a doua decizie pe care trebuie să o iau în cursul zilei de azi, adică, numirea managerului de la Institutul Cantacuzino. Acolo managerul şi-a dat demisia după trecerea institutului de la Cercetare la Sănătate. Deci va trebui să numesc pe cineva azi. Mi-aş dori să găsesc un manager care să rezolve problemele Institutului Cantacuzino. Voi fi alături de orice manager care doreşte să rezolve problemele de acolo. Este o prioritate pentru mine, este o prioritate a mandatului meu, nu neapărat să producă vaccinuri, pentru că în acest an nu va putea, dar să intre într-o linie dreaptă ca să-şi recapete toate autorizările. Institutul Cantacuzino nu mai are în prezent nicio autorizare de producere de vaccin", a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Florian Bodog a anunţat că va demara o colaborare între reprezentanţii Institutului Pasteur şi cei de la Cantacuzino pentru o relansare a institutului de la noi din ţară. În momentul de faţă, Institutul Cantacuzino nu produce vaccinuri.

În decembrie, anul trecut, printr-o ordonanţă a Guvernului, Institutului Naţional de Cercetare "Cantacuzino" a trecut din subordinea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu patrimoniul şi personalul aferente. Finanţarea activităţilor desfăşurate de institut se va realiza din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici