Schimbări în procesul de alegere al directorilor de şcoli. Noi condiţii de participare la concursul pentru ocuparea funcţiilor de conducere în şcoli

Guvernul a adoptat joi o ordonanţă care modifică Legii Educaţiei. Noile prevederi reglementează modul de organizare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de conducere la nivelul sistemului naţional de învăţământ preuniversitar.

648 afișări
Imaginea articolului Schimbări în procesul de alegere al directorilor de şcoli. Noi condiţii de participare la concursul pentru ocuparea funcţiilor de conducere în şcoli

Schimbări în procesul de alegere al directorilor de şcoli. Noi condiţii de participare la concursul pentru ocuparea funcţiilor de conducere în şcoli

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, modificările au fost făcute în condiţiile în care contractele de management încetează înainte de începutul noului an şcolar 2021-2022.

Conform Ordonanţei de Urgenţă, a fost extinsă baza de selecţie şi au fost introduse criterii de performanţă în susţinerea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director, director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar şi funcţiilor de conducere, îndrumare şi control în inspectoratele şcolare şi casele corpului didactic.

Astfel, legea nu va mai limita înscrierea la concurs doar a cadrelor didactice titulare care au calitatea de expert în management educaţional.

Prin urmare, Ministerul Educaţiei anunţă că „se vor putea prezenta la concursul pentru ocuparea funcţiei de director/director adjunct în unităţile de învăţământ şi cadre didactice titulare care nu au calitatea de experţi în management educaţional, dar care au diplomă de licenţă sau atestat de echivalare în condiţiile 149 alin. (3), au promovat examenul de definitivat şi au cel puţin cinci ani vechime în învăţământ”.

De asemenea, la concursul pentru ocuparea funcţiilor de îndrumare şi de control din inspectoratele şcolare vor putea participa şi cadrele didactice titulare care nu au calitatea de expert în management educaţional, dar care au diplomă de licenţă şi gradul didactic I sau II.

Totodată, la concursul pentru ocuparea funcţiilor de conducere din inspectoratele şcolare şi de director al casei corpului didactic se vor putea înscrie şi cadrele didactice titulare care nu au calitatea de expert în management educaţional, dar care au diplomă de licenţă şi titlul de doctor sau gradul didactic I.

Pentru a promova, candidaţii înscrişi la concursuri trebuie să obţină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la interviu.

„Extinderea bazei de selecţie a personalului apt să se înscrie la concursul pentru ocuparea unei funcţii de conducere în sistemul de învăţământ preuniversitar şi reevaluarea criteriilor de performanţă vor avea ca efect creşterea calităţii actului educaţional”, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici