Şcoală afectată de incendiu în 2018, reabilitată cu 500.000 de lei. Doar 12 elevi vor învăţa în aceasta în noul an şcolar

O şcoală din comuna Săcelu, judeţul Gorj, în care s-au investit 500.000 de lei, după ce anul trecut a luat foc, va funcţiona cu o singură clasă, în regim simultan, formată din 12 elevi, în ciclul primar. Cu un număr mic de şcolari se confruntă şi celelalte două unităţi de învăţământ din localitate.

461 afișări
Imaginea articolului Şcoală afectată de incendiu în 2018, reabilitată cu 500.000 de lei. Doar 12 elevi vor învăţa în aceasta în noul an şcolar

Şcoală afectată de incendiu în 2018, reabilitată cu 500.000 de lei. Doar 12 elevi vor învăţa în aceasta în noul an şcolar

În comuna Săcelu din judeţul Gorj sunt trei şcoli, două primare şi una gimnazială, la care sunt înscrişi în total aproape 90 de elevi.

12 copii de vârste diferite vor învăţa într-o singură clasă la Şcoala Primară Maghereşti, structură a Şcolii Gimnaziale Săcelu. Unitatea de învăţământ a fost distrusă în luna ianuarie a anului trecut, în urma unui incendiu, fiind cheltuită suma de aproximativ 500.000 de lei pentru reabilitare.

Tot 12 elevi vor învăţa, în regim simultan, şi la Şcoala Primară Hăieşti din comună.

Autorităţile spun că una dintre cauzele pentru care sălile modernizate vor rămâne goale este plecarea în străinătate împreună cu părinţii a celor care frecventau şcoala.

„Se diminuează din ce în ce mai mult numărul elevilor. Am avut ani când în clasa a V-a nu a fost niciun elev. La ora actuală este clasa a VII-a în care nu există elevi. De aceea s-a recurs la învăţământul simultan, nu este altă variantă. Mulţi au plecat în străinătate, copiii i-au urmat, au mai plecat pe la oraş, alţii preferă să facă naveta la alte şcoli. Avem trei şcoli, una este deja închisă, Blahniţa de Sus este închisă. Mai sunt trei şcoli la ora actuală: două primare şi una gimnazială, I-VIII", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Gheorghe Dumitrelea, viceprimarul comunei Săcelu.

Edilul susţine că toate cele trei şcoli din localitate au fost reabilitate, iar comasarea ar duce la degradarea clădirilor modernizate pentru elevi.

„Efectuând comasarea şcolilor într-adevăr se reduce numărul cadrelor didactice, învăţământul poate ar fi mai de calitate, dar ce facem cu instituţiile, şcolile? Neavând activitate, dacă nu li se dă altă întrebuinţare sau altceva, şcolile se deteriorează şi iar nu e un lucru bun. Noi material, cât de cât am stat bine în ceea ce priveşte combustibilul pentru încălzire. S-au făcut investiţii destul de mari în şcoli, mai ales cea de la Maghereşti, unde a ars, am obţinut cinci miliarde pe situaţii de urgenţă şi din banii aceia s-a reconstruit. Iar la Hăieşti am avut investiţii de un miliard şi ceva anul trecut, vă daţi seama că nu puteam să recurgem la comasare, cu cât că învăţământul avea o calitate superioară. Una este să faci ore cu patru clase într-o oră şi una este ca fiecare profesor, fiecare clasă, să aibă profesorul ei”, a mai spus viceprimarul.

Potrivit acestuia, în cele trei şcoli s-au făcut în ultimii trei ani investiţii de peste 1,6 milioane de lei.

La Şcoala Gimnazială Săcelu, principala instituţie de învăţământ din comună, sunt înscrişi 14 copii în clasele I-IV şi 24 în clasele V-VIII. Clasa a V-a va funcţiona în regim simultan cu clasa a VI-a, iar în clasa a VII-a nu este niciun elev, în timp ce în clasa a VIII-a sunt 12.

„Sunt copii foarte puţini. Suntem în regim simultan, cu două clase. Limita este 12. Suntem pe linia de plutire. Mai supravieţuim. La a VIII-a avem clasa completă. Noi mergem cu 12 copii, limita, în sistemul rural nu merge cu 30. În toată şcoala avem 90 de copii. Avem dotări bune, dar nu avem copii. Avem şcolile reabilitate, moderne, în privinţa aceasta stăm ok. (…) Învăţământul simultan nu ajută. Niciodată nu am fost pentru cantitate, deşi eu aş fi preferat să reducă numărul de copii, limita, în aşa fel încât chiar şapte-opt copii să fie în regim normal. Dar la noi la şcoală, noi mergem în regim normal cu copiii, chiar dacă mai pierdem câteva ore, asta o facem pentru copii. Mai ales la materiile de bază: română, matematică, istorie, geografie. Chiar dacă ei figurează la simultan în acte, noi facem separat", a precizat, pentru MEDIAFAX, Viorel Vilău, directorul Şcolii Gimnaziale Săcelu.

La Şcoala gimnalizială lucrează 13 profesori.

Taguri:
şcoli,
simultan,
copii

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici